SAMO DA BI KRALJICA MOGLA LEPO DA ČUČNE: Kladimo se da veze nemate ko je izmislio WC ŠOLJU I GDE JE TU VODOKOTLIĆ
Wc šolja, Foto: Profimedia

zanimljivo

SAMO DA BI KRALJICA MOGLA LEPO DA ČUČNE: Kladimo se da veze nemate ko je izmislio WC ŠOLJU I GDE JE TU VODOKOTLIĆ

Središnji deo današnjeg modernog kupatila, isprani toalet ima jednake korene u drevnim sanitarnim praksama, elizabetanskoj politici i znanju o industrijskoj revoluciji.

Objavljeno:

Prvi moderni toalet koji je bio zaveden opisao je 1596. godine kumče kraljice Elizabete I.

Središnji deo današnjeg modernog kupatila ima jednake korene u drevnim sanitarnim praksama, elizabetanskoj politici i znanju o industrijskoj revoluciji.

Primitivni toaleti koji su koristili konstantan tok vode za odvoženje otpada datiraju unazad najmanje 5.000 godina, a rani toaletni sistem koristilo je nekoliko drevnih civilizacija, uključujući Rimljane i Mohenjo-Dara i Harape.

Prvi savremeni toalet koji se može registrovati opisao je 1596. godine Ser Džon Harington, engleski dvorjanin i kumče kraljice Elizabete I. Uređaj Harington zatražio je ovalnu posudu duboku 2 metra vodonepropusnu smolom, smolom i voskom i napajanu vodom iz gornje cisterne. Ispiranje Haringtonove posude zahtevalo je 7,5 litara vode - prava bujica u ono doba pre zatvorenog vodovoda. Harington je primetio da kada je vode bilo malo, do 20 ljudi moglo je da koristi njegovu komodu između ispiranja.

Harington je svoj uređaj opisao u satiričnoj brošuri pod naslovom „Novi diskurs o ustajaloj temi, nazvan Metamorfoza Ajaksa“, što je bio popularan sleng izraz za toalete. Iako je Harington instalirao radni model za kraljicu Elizabetu u palati Ričmond trebalo je nekoliko vekova - i poboljšanja Industrijske revolucije u proizvodnji i odlaganju otpada - da se zahvati vodokotlić.

1775. godine engleski pronalazač Aleksander Kaming dobio je prvi patent za toalet sa ispiranjem. Njegova najveća inovacija bila je cev u obliku slova S ispod posude koja je koristila vodu za stvaranje zaptivke koja sprečava ulazak kanalizacionog gasa kroz toalet.

Krajem 19. veka, londonski vodovodnistručnjak po imenu Thomas Kreper proizveo je jednu od prvih široko uspešnih linija toaleta sa ispiranjem. Kreper nije izmislio toalet, ali je razvio poboljšani mehanizam za punjenje rezervoara koji se i danas koristi u toaletima.

Kreperovo ime postalo bi sinonim za uređaje koje je prodavao (mada mu engleska reč „crap“ prethodi vekovima), delimično zahvaljujući američkim vojnicima koji su bili stacionirani u inostranstvu tokom Prvog svetskog rata. u toalete kao „crappers“ - zbog sveprisutnosti brenda "Crapper" u Engleskoj i Francuskoj - i taj termin vratili kući sa sobom nakon rata.

Bonus video:

00:55

ESPRESO ANKETA: Da li često posećujete muzeje?

(Espreso/History.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.