APEL TUŽIOCA SAD NA MARKA ZEKERBERGA: Lansiranje verzije Instagrama za decu je VELIKI RIZIK
Mark Zakerberg, Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

vesti

APEL TUŽIOCA SAD NA MARKA ZEKERBERGA: Lansiranje verzije Instagrama za decu je VELIKI RIZIK

Prošlog meseca, Kampanja za detinjstvo bez reklama takođe je pozvala Zakerberga da ne kreira verziju aplikacije za razmenu fotografija Instagram za malu decu, rekavši da će ih to dovesti u „veliki rizik“

Objavljeno:

Grupa od 40 američkih državnih tužilaca apelovala je danas na izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga da odustane od planova za lansiranje verzije Instagrama za decu mlađu od 13 godina.

„Korišćenje društvenih medija može biti štetno po zdravlje i dobrobit dece koja nisu opremljena da se snalaze u izazovima naloga na društvenim mrežama“, rekli su zvaničnici u pismu koje su potpisali i generalni advokati Okruga Kolumbija i tri američke teritorije, prenosi Rojters.

Dodaje se i da Fejsbuk u prošlosti „nije uspeo da zaštiti dobrobit dece na svojim platformama.“ U dvostranačkom pismu, koje su potpisali generalni tužioci iz Njujorka, Teksasa, Kalifornije, Masačusetsa, Nebraske, Mičigena, Ohaja, Jute, Vermonta i Kentakija i drugih, navodi se da „izgleda se da Fejsbuk ne podmiruje potrebu, već je stvara, jer se ova platforma prvenstveno obraća deci koja inače nemaju ili ne bi imala Instagram nalog “.

U pismu se kaže da su izveštaji medija iz 2019. godine pokazali da je Fejsbukova aplikacija Mesendžer Kids, namenjena deci uzrasta od šest do 12 godina, „sadržala značajnu grešku u dizajnu koja je deci omogućila da zaobiđu ograničenja na mrežnim interakcijama i pridruže se grupnim ćaskanjima sa strancima koje prethodno nisu bili odobrili roditelji dece“.

Prošlog meseca, Kampanja za detinjstvo bez reklama takođe je pozvala Zakerberga da ne kreira verziju aplikacije za razmenu fotografija Instagram za malu decu, rekavši da će ih to dovesti u „veliki rizik“.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.