DUPLI MUTANT HARA SVETOM: Najgori talas pandemije se uputio ka još jednoj zemlji!
Indija, Foto: Profimedia

loše vesti

DUPLI MUTANT HARA SVETOM: Najgori talas pandemije se uputio ka još jednoj zemlji!

U međuvremenu, Indija je u sredu prijavila rekordnih 412.000 novozaraženih

Objavljeno:

Indija je prvi put rekla da je nova varijanta korona virusa koja je tamo otkrivena u martu povezana sa smrtonosnim pandemijskim talasom u zemlji kakav nije do sada viđen bilo gde na svetu.

Uzorci, koji sadrže varijantu sa karakterističnom dvostrukom mutacijom pod imenom B.1.617, pronađeni su u nekoliko država sa velikim brojem slučajeva. Zvaničnik Nacionalnog centra za kontrolu bolesti rekao je, međutim, da još uvek nisu uspeli da u potpunosti uspostave korelaciju.

U međuvremenu, Indija je u sredu prijavila rekordnih 412.000 novozaraženih i 3.980 smrtnih slučajeva, dok je u četvrtak bilo 414.188 novoobolelih i 3.915 umrlih. Vladin naučni savetnik takođe je upozorio da je treći talas neizbežan.

Govoreći na brifingu ministarstva zdravlja, К. Vidžaji Raghavan priznao je da stručnjaci nisu predvideli "žestinu" trenutnog udara.

"Treća faza je neizbežna, s obzirom na visok nivo cirkulacije virusa", dodao je on tokom brifinga za vesti.

Trenutni talas već je preplavio zdravstveni sistem i doveo do nestašice bolničkih kreveta, kiseonika, čak i mesta u krematorijumu.

Nekoliko država je pod lokalnim lokdaunom i policijskim časom, ali vlada se uzdržava od nacionalne blokade iz straha ekonomskog kolapsa.

Gde je sve pronađen "dupli mutant“?

Od otprilike 13.000 sekvenciranih uzoraka u osam država, utvrđeno je da više od 3.500 sadrži zabrinjavajući soj B.1.617. Varijanta B.1.617 prijavljena je u nekoliko indijskih država koje su prijavile velike skokove, uključujući Maharaštru, Кarnataku, Zapadni Bengal, Gudžarat i Čatisgarh.

Više od mesec dana vlada je insistirala na tome da novi soj nije povezan sa trenutnom katastrofalnom epidemiološkom situacijom.

Virolog Šahid Džamil rekao je ranije za Bi-Bi-Si da je Indija počela da motri na mutacije prilično kasno.

Indija trenutno vrši sekvenciranje nešto više od jednog procenta svih uzoraka. Poređenja radi, Velika Britanija je na vrhuncu pandemije sekvencirala oko šest odsto.

I iako centralna vlada sada kaže da postoji korelacija između novog soja i drugog talasa, dodala je da veza nije "potpuno uspostavljena“.

Šta kažu brojke?

Mnoge države prijavile su u sredu rekordan broj smrtnih slučajeva u jednom danu - uključujući severne države Utar Pradeš, Hariana i Pundžab i Tamil Nadu i Кarnataka na jugu.

Zapadna država Maharaštra, koja je najteže pogođena od početka pandemije, prijavila je 920 smrtnih slučajeva.

Međutim, stručnjaci kažu da bi taj broj mogao biti daleko veći zbog smanjenog testiranja i nedovoljnog prijavljivanja smrtnih slučajeva.

U nedeljnom izveštaju Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da na Indiju otpada polovina slučajeva prijavljenih širom sveta prošle nedelje, kao i četvrtina smrtnih slučajeva.

Indijska delegacija koja je ove sedmice otputovala na sastanak ministara spoljnih poslova G7 u Londonu samoizolovala se nakon što su dva njena člana bila pozitivna na kovid.

Koliko brzo se širi?

Dvostruka mutacija, kao kod virusa otkrivenog u Indiji, dešava se kada se dve već mutirane varijante virusa spoje i formiraju treću. Ona koja je prijavljena u Indiji kombinacija je varijanti E484K i L452R. E484К je slična E484К - mutaciji viđenoj u varijantama B.1.351 (Južnoafrička Republika) i P.1 (Brazil).

Što se tiče mutacije L452R, takođe pronađene u "duploj mutaciji“ u Indiji, ona je prvi put privukla pažnju kao deo linije B.1.427 / B.1.429 u Americi, koja se ponekad naziva "kalifornijskom varijantom“.

Iz SZO su naveli kako je reč o "soju od interesa", nagovestivši kako bi on mogao brže da se prenosi, izaziva teže bolesti i izbegava imunitet, bilo da je on stečen vakcinom ili preležanom infekcinom.

Stručnjaci iz SZO poručuju je hitno potrebna obimna studija. Studije iz laboratorija na osnovu ograničenog broja uzorka nagoveštavaju kako se virus brže prenosi. Međutim, i svetski i indijsku stručnjaci uzdržavaju se od davanja procena dok se ne prikupi dovoljan broj podataka.

Za razliku od uzdržane struke, situacija na terenu pokazuje alarmantnu situaciju. Indijski soj već je stigao do nekoliko desetina zemalja širom sveta, a tamo gde je došao, počeo je da se širi velikom brzinom.

Procenat infekcija indijskim sojem u Velikoj Britaniji porastao je osam puta za dve nedelje, saopštile su tamnošnje zdravstvene vlasti. Iako je iznosio samo 0,2 odsto pozitivnih testova koje su laboratorijski naučnici proveravali krajem marta, indijski soj je do sredine aprila iznosio 1,7 odsto pozitivnih testova.

Krajem aprila Britanija je saopštila da su slučajevi duplog mutanta skočili sa osam na 70 velikom brzinom, da bi već do kraja te nedelje taj broj iznosio 400.

U međuvremenu, indijski soj se prelio na veći deo južne Azije, zbog čega su indijski susedi zatvorili granice sa tom zemljom. Najkritičnije je u Nepalu, gde broj novozaraženih korona virusom vrtoglavo raste, a premijer zemlje moli za pomoć drugih država.

Nepal prijavljuje oko 20 novoinficiranih dnevno na 100.000 stanovnika, što je otprilike isto koliko je Indija registrovala pre dve nedelje.

"Ono što se trenutno događa u Indiji jeste zastrašujući slika Nepala u budućnosti ako ne uspemo da zaustavimo ovaj najnoviji talas korona virusa koji iz minuta u minut odnosi sve više života", rekla je predsedavajuća nepalskog Crvenog krsta Netra Prasad Timsina.

Brzo širenje virusa probudilo je strah da Nepal ide ka krizi koja je velika kao i ona u Indiji, ako ne i gora. Mada je Nepal pooštrio kontrolu granica i uveo zaključavanje u najteže pogođenim regionima, uključujući i glavni grad, pojedini strahuju da to neće biti dovoljno za suzbijanje duplog mutanta, koji je stigao čak i do Mont Everesta.

Bonus video:

02:10

Doktorka Olivera Ostojić o kovidu kod dece

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.