KRVAVO PLAĆENI SUVENIR! SURFER OSTAO BEZ NOGE U NAPADU BELE AJKULE: I ona je ostala bez nečega! (VIDEO)
Deset dana bio u komi, Foto: Printscreen/Youtube

ZGRABILA GA JE SA LEĐA

KRVAVO PLAĆENI SUVENIR! SURFER OSTAO BEZ NOGE U NAPADU BELE AJKULE: I ona je ostala bez nečega! (VIDEO)

Surfer Kris Blous izgubio je nogu i 10 dana je bio u komi posle napada u vodama južne Australije 2015. godine

Objavljeno:

Australijski surfer koji je jedva preživeo napad velike bele ajkule prva je osoba koja je dobila izuzeće iz austraijskog zakona o zaštićenim vrstama i omogućeno mu je da zadrži ajkulin zub koji je ostao zariven u njegovoj dasci.

Surfer Kris Blous izgubio je nogu i 10 dana je bio u komi posle napada u vodama južne Australije 2015. godine.

Ajkulin zub ostao je zariven u njegovoj dasci, ali u Australiji je zabranjeno posedovanje bilo kog dela zaštićene životinje. Sada je, međutim, zemlja odlučila da napravi ustupak i omogući Blousu da zadrži zub kao "suvenir".

Blous (32) surfovao je u zalivu Fišeri kada ga je 5,5 metara duga ajkula zgrabila s leđa. "Protresla me je i poigrala se malo sa mnom", rekao je on BBC-u. "Na kraju mi je iščupala nogu", dodao je.

Nakon što su ga dvoje prijatelja dovukli do obale, Blous je prebačen u bolnicu u Adelejdu. "Srce je prestalo da mi radi i nisam pokazivao nikakve znakove života", ispričao je on.

Kada je policija pronašla njegovu dasku za surf, u nju je bio zariven jedan ajkučin zub. Na osnovu zakona o zaštićenim vrstama, Blous nije mogao da dobije zub jer je nezakonito posedovanje, prodaja ili kupovina bilo kog dela bele ajkule i taj prekršaj je kažnjiv sa dve godine zatvora i novčanom kaznom od 100.000 austrlaijskih dolara.

Blous je nekoliko puta pitao vlasti da mu dozvole da zadrži zub ali tek kada je jedan lokalni političar saznao za slučaj, mu je to dozvoljeno.

"Bio je zaglavljen u mojoj dasci. Nikada ne bih ubio ajkulu zbog zuba ali mi je ona uzela nogu pa ne vidim nikakav razlog zašto ja ne mogu da ga zadržim. Ajkula neće dobiti svoj zub natrag a ja neću dobiti moju nogu nazad", rekao je on.

Ovo je prvi put da je Australija dozvolila izuzeće iz zakona. "Kris je prošao kroz traumatično iskustvo i želeli smo da mu na neki način pomognemo", rekao je Dejvid Bašam, ministar reginalnog razvoja Južne Australije.

Blous, koji i dalje surfuje uz pomoć protetičke noge, kaže da čuva zub u vitrini kod kuće i da ga nosi samo kada drži motivaciona predavanja o napadu. "Biće to dobar suvenir za moje unučiće", rekao je on.

Bonus video:

03:11
ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media