DOK POSTOJI INTERESOVANJE, CENA RASTE: Umetnica zaradila 5,8 miliona za manje od 20 MINUTA od PRODAJE! (FOTO)
Kolekcija umetničkih dela, Foto: Profimedia

EKSPLOZIJA VREDNOSTI

DOK POSTOJI INTERESOVANJE, CENA RASTE: Umetnica zaradila 5,8 miliona za manje od 20 MINUTA od PRODAJE! (FOTO)

U poslednjih nekoliko nedelja nezamenljivi tokeni, skraćeno NFT, postali su sve popularniji čije tržište vredi više od 250 miliona dolara

Objavljeno:

Umetnica Grimes zaradila je 5,8 miliona dolara za manje od 20 minuta nakon prodaje svoje kolekcije digitalnih umetničkih dela na platformi VarNimph, koja se koristi za trgovanje kriptovalutom NFT.

U poslednjih nekoliko nedelja nezamenljivi tokeni, skraćeno NFT, postali su sve popularniji čije tržište vredi više od 250 miliona dolara.

NFT doživljava pravu eksploziju vrednosti. Nedavno je kolekcionar prodao deset sekundi dug video za 6,6 miliona dolara, koji je u oktobru kupio od umetnika Bipla za 67.000 dolara. Pomenimo da je i Bipl prilično dobro zarađivao. Prošle godine je umetnost prodao u prodavnici Nifti Gatevai za preko 3,5 miliona dolara. Ulaganje u NFT skočilo je 299 odsto tokom 2020. godine, a brzi rast popularnosti podseća na rast vrednosti Bitkoina, piše portal Telegram.hr.

Sve dok postoji interesovanje, njihova vrednost će rasti

Ali šta je uopšte NFT? Kupovinom NFT-a kupci stiču vlasništvo nad nekim digitalnim dobrom, najčešće slikom, animacijom ili video zapisom, u obliku jedinstvenog digitalnog tokena koji živi na blok lancu. NFT omogućava kupcima da podrže umetnike, dok kupci takođe dobijaju nekoliko stvari zauzvrat.

Ipak, ovo nisu umetnička dela koja se mogu okačiti na zid ili pozajmiti iz galerije, ali kako piše The Verge, kupci mogu dobiti pravo da se hvale da poseduju legendarne meme poput Nian Cat ili nešto što je napravio Grimes. Inače, autor Nian Cata zaradio je preko 600.000 američkih dolara.

Međutim, NFT-ovi su takođe špekulativna imovina i vremenom se pojavilo nekoliko digitalnih prodavnica u kojima se njima može trgovati. Dakle, sve dok postoji interes za NFT, on će postati trgovina, pa je za očekivati da i njihova vrednost može da raste.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.