MINISTARSKA FOTELJA U BOSNI JE UKLETA: Još od 2019. godine je VEOMA TURBULENTNO
Politički potresi, Foto: AP

PROBLEM

MINISTARSKA FOTELJA U BOSNI JE UKLETA: Još od 2019. godine je VEOMA TURBULENTNO

Lučić je treći političar čije ime se od jeseni 2019. veže za funkciju ministra za ljudska prava i izbeglice, a u najavi je i četvrto ime

Objavljeno:

U BiH je problem kada se treba dogovoriti oko bilo koje funkcije, ali oko jedne od njih isplelo se toliko političkih potresa, imenovanja i smena, da se već sada može nazvati ukletom.

U pitanju je mesto ministra za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara BiH, sa koga ovih dana odlazi kadar DNS, Miloš Lučić, piše Srpskainfo.

Odluku o njegovoj smeni doneo je predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, a potrebno je da je potvrdi Parlamentarna skupština BiH.

Na taj način je resor, kojio je do pre dve godine bio gotovo anoniman u Savetu ministara, ponovo dospio u žiži političkog i medijskog interesovanja.

Naime, Lučić je treći političar čije ime se od jeseni 2019. veže za funkciju ministra za ljudska prava i izbeglice, a u najavi je i četvrto ime.

Sapunica je počela još pre imenovanja aktuelnog saziva Saveta ministara BiH, kada je Predsedništvo DNS 9. decembra 2019. odlučio da njihov kandidat za tu funkciju, koja im je pripala po tadašnjem koalicionom dogovoru, bude Draško Aćimović iz reda „ostalih“.

Ta vest je odjeknula kao eksplozija u javnosti, a naročito u DNS, jer su se pojedinci okupljeni oko Nenada Nešića otvoreno pobunili, smatrajući da kandidat treba da bude neko od dugodišnjih članova DNS, a ne „dojučerašnji član SDP BiH“.

Zbog toga je Nešić, u to vreme potpredsednik DNS, 13. decembra 2019. Zoranu Tregeltiji predložio još jednog kandidata DNS, što je bio presedan. Radilo se o Mlađenu Božoviću, bivšem dugogodišnjem direktoru Fonda za povratak BiH.

Takav potez Nešića značio je kulminaciju sukoba i podela u DNS, koji su rezultirali podnošenjem ostavke Marka Pavića na mestu predsednika stranke, 24. decembra iste godine, da bi ga zamenio Nešić.

Mada se verovalo da je time stavljena tačka na ovu priču, stvari su i dalje nastavile da se komplikuju. Iako je Božović prošao sve provere za ministra, Zoran Tegeltija je bio prinuđen da 16. januara 2020. povuče predlog za njegovo imenovanje sa sednice Predstavničkog doma, jer je SDA poručila da ga neće podržati. Videvši da nema kuda, Mlađen Božović se kasnije sam povukao iz trke za ministra.

Ime novog kandidata za ministra za ljudska prava i izbeglice BiH, Miloša Lučića, Nešić je izgovorio početkom maja 2020, da bi on već polovinom istog meseca bio imenovan u Predstavničkom domu.

Međutim, novi preokret se dešava 17. oktobra 2020, kada Predsedništvo DNS donosi zvaničnu odluku da istupa iz vlasti na nivou Srpske i BiH. Od tada, sve do danas, SNSD i ostatak koalicije traži način da njihovog ministra u Savetu ministara BiH Miloša Lučića smeni sa te funkcije i imenuje nekog drugog.

Prema nezvaničnim informacijama iz SNSD, kandidat za novog ministra je bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Međutuim, sve bi moglo da potraje, jer prvo oba doma PS BiH treba da razreše Lučića, a potom da Radojičić prođe provjere CIK BiH i SIPA, da svoj stav kaže Komisija za pripremu izbora Saveta ministara, a potom da dobije podršku u Predstavničkom domu BiH.

Ko god da bude novi ministar za ljudska prava i izbeglice, nakon svega, s pravom se pitamo da li će izdržati do kraja mandata.

(Espeso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.