RUSI, AMERI I KINA U TRCI KO ĆE PRE DA STVORI NATRPIRODNU SUPER VOJSKU: Čitaće ljudima misli i biti OTPORNI NA BOL
Roboti, Foto: Printscreen/Youtube/Sputnik

telepatske moći će imati

RUSI, AMERI I KINA U TRCI KO ĆE PRE DA STVORI NATRPIRODNU SUPER VOJSKU: Čitaće ljudima misli i biti OTPORNI NA BOL

Svetske sile u trci da stvore da stvore čudo!

Objavljeno:

Još jedna od omiljenih tema autora naučnofantastičnh dela postaje realnost – sve više zemalja radi na stvaranju supervojnika.

Time se na različite načine bave Rusija, Kina i SAD, prema izveštajima, a sada im se pridružila i Francuska.

FRANCUSKA

Etički komitet ministarstva oružanih snaga dao je odobrenje kako bi Francuska bila u toku sa zemljama koje već rade na sličnim projektima.

Francuska će raditi na tome da razvije bioničke vojnike otporne na bol i stres pomoću moždane moći povećane mikročipom. Implantati mikročipa biće dizajnirani da oslobađaju smirujuće supstance i „poboljšavaju moždani kapacitet“, navodi se u izveštaju u koji je uvid imao britanski “Tajms”.

Takođe se radi na istraživanju stvaranja pilula koje će vojnike držati budnima tokom dužih perioda, kao i na operacijama za poboljšanje sluha.

Naučnici takođe žele da stvore implantate koji omogućavaju vojnim štabovima da daljinski prate lokaciju vojnika. Takođe pokušavaju da osmisle lekove koji će vojnike učiniti otpornim na bol ili one koji će im pomoći da podnesu vreme provedeno u izolaciji.

Izveštaj je upozorio da bi francuska vojska mogla da zaostaje za drugim zemljama koje su već započele istraživanja na sličnim poljima. Autori izveštaja su se međutim složili da treba zaustaviti bilo kakva poboljšanja koja oduzimaju „čovečnost“ vojnika.

Ministarka oružanih snaga Florans Parli rekla je da se Francuska ne priprema da odmah ugradi mikročipove u svoje vojnike.

- Međutim, moramo da budemo jasni. Nemaju svi naše skrupule i to je budućnost na koju moramo da budemo spremni – rekla je ona.

KINA

Prethodno su se pojavile vesti o tome kako Kina radi na menjanju DNK kako bi napravila supervojnike. Američki direktor nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif rekao je u intervjuu za "Foks njuz" da Kina već pokušava da pronađe načine za veštački unapređene vojnike i da je već započela testiranje.

Retklif je rekao da SAD imaju obaveštajne podatke da je Kina sprovela ove biološke testove na sopstvenim vojnicima u pokušaju da poboljša njihove sposobnosti. Intervju je usledio samo nekoliko dana nakon što je Retklif proglasio Kinu glavnom pretnjom nacionalnoj bezbednosti za SAD.

Međutim, on nije prvi koji je izneo takve tvrdnje. "NBC njuz" je izvestio da su prošle godine dvojica američkih naučnika napisala rad koji je ispitivao kineske interese u ovoj oblasti i primetila da postoje neki dokazi da je Kina zainteresovana za upotrebu tehnologije za uređivanje gena, uključujući alat CRISPR, za poboljšanje ljudskih performansi.

Ovaj alat se koristi za lečenje genetskih bolesti i modifikovanje biljaka, ali zapadni naučnici smatraju da je neetično manipulisanje genima kako bi se poboljšale performanse zdravih ljudi. Međutim, iako ideja genetskog uređivanja radi stvaranja poboljšanih performansi kod ljudi zvuči kao nešto iz Marvelovog filma ili stripa, "NBC-jev" izveštaj primećuje da naučnici to trenutno vide samo kao hipotetičko i kao nešto što su istraživači tek započeli da istražuju.

Prema njihovim rečima, jedan istaknuti kineski general je 2017. godine govorio o tome kako će na ratovanje uticati nova otkrića iz oblasti biotehnologije. A pojedini kineski naučnici su navodno već koristili ovu tehnologiju na bebama.

Kineski naučnik He Điankui je izazvao šok u svetskoj javnosti 2018. godine nakon što je objavio da je učestvovao u stvaranju prvih genetski izmenjenih beba.

AMERIKA

A naravno o supervojnicima odavno razmišlja i Amerika.

Američka vojska navodno troši milione na neuronaučna istraživanja koja bi mogla da dovedu do "telepatskih" vojnika. Cilj je izgradnja sistema koji bi vojnicima omogućio komunikaciju putem njihovih moždanih signala.

Prema sajtu C4ISRNET, američka vojska će potrošiti 6,25 miliona dolara na projekat tokom pet godina. Piše i da će Vojni istraživački kabinet (ARO) voditi projekat.

Međutim, čak i za pet godina verovatno je da će vojska i dalje biti daleko od stvaranja takve futurističke tehnologije. Do sada su ARO neuronaučnici navodno uspeli da dekodiraju i ponovo sastave signale ponašanja iz mozga.

Na svojim nedavnim istraživanjima fokusirali su se na majmune. Menadžer programa ARO Hamid Krim rekao je za C4ISRNET: "Ovde ne merimo samo signale, već ih tumačimo."

Sledeća faza je pokušaj dekodiranja drugih vrsta moždanih signala. Zatim bi trebalo da usledi stvaranje kompjutera koji može da tumači misli samo hvatanjem signala.

- Možete da čitate šta god želite, ali to ne znači da to možete i da razumete. Sledeći korak je da dođemo do toga da (signale) možemo da razumemo – rekao je on.

Ali telepatija navodno nije jedino čemu američka vojska teži. Oni navodno rade na kibernetskom poboljšanju vojnika, a prva stvar koja ljudima pada na pamet kada tako nešto pročitaju jeste Arnold Švarceneger u filmovima serijala “Terminator”.

Polje kibernetike se neprekidno razvija, što znači da će verovatno postojati budućnost u kojoj vojska koristi poboljšanja koja spajaju čoveka i mašinu. Ispostavilo se da je to nešto što američka vojska već planira.

U prošlogodišnjem izveštaju istraživačkog odseka američke vojske koji se fokusira na biološko i hemijsko oružje navedena je vizija budućnosti u kojoj se mašine koriste za uvećavanje sposobnosti povređenih vojnika, stvarajući tako vojnike kiborge.

U izveštaju pod naslovom “Kiborg vojnici 205: Spajanje čoveka i mašine i implikacije za budućnost Ministarstva odbrane”, govori se o mogućim kibernetičkim poboljšanjima u budućnosti, koja bi stvorila super vid, super sluh, poboljšane mišiće/snagu i, možda najstrašnije od svega, nešto što izveštaj naziva „direktnim nervnim poboljšanjem ljudskog mozga za dvosmerni prenos podataka“.

Čini se da je ideja da bi poboljšani vojnici, uz pomoć neuronskih implantata, mogli da se povežu sa matricom koja bi im omogućila da kontrolišu mašine i tehnologiju - kao i da tehnologiji i mašinama omoguće da ih kontrolišu.

Iako definitivno postoje neke korisne primene ove vrste tehnologije, ona pokreće brojna pitanja i brige. Vrlo je verovatno da će ova poboljšanja biti vrlo invazivna - posebno u slučaju neuronskog implantata - i to bi moglo da stvori neka pravna i etička pitanja. Jedno od velikih pitanja koje su imali istraživači bilo je da li će pojačano ljudsko biće i dalje biti smatrano čovekom prema Ženevskoj konvenciji, ali drugo, možda još strašnije pitanje je moguć uticaj na nacionalnu bezbednost. Na kraju, ako ovi poboljšani vojnici mogu da se povežu sa tehnologijom, moguće je da bi mogli da budu i hakovani – a posledice mogu da budu katastrofalne.

RUSIJA

I Rusija navodno takođe učestvuje u trci za stvaranjem supervojnika.

U jednom prošlogodišnjem izdanju zvaničnog magazina ruskog ministarstva odbrane "Armeisky Sbornik" (Vojni zbornik), nalazi se čudan članak naslovljen "Supervojnik za ratove budućnosti" u kojem je opisan rad vojske sa "borbenim vidovnjacima".

Prema pisanju ovog magazina, kako piše sajt "RBC.ru", ruska vojska navodno koristi paranormalne taktike kako bi pomogla vojnicima da nauče strane jezike, tretiraju ranjene u bici, detektuju zasede, nađu skrovišta protivnika i skladišta oružja, ruše kompjuterske programe, pale kristale, prisluškuju razgovore i ometaju telekomunikacije, među kojima i televiziju i radio talase.

Rusija takođe navodno ima stručnjake koji koriste telepatiju da ispituju zatvorenike i izdaju naredbe delfinima, može se zaključiti iz članka.

Telepatsko, neverbalno ispitivanje, objašnjava članak, može da odredi koji neprijateljski vojnici su prijemčiviji za regrutovanje i za lakše otkrivanje njihovih individualnih snaga i slabosti. Vojska takođe navodno nudi obuku za "vidovnačke protivmere", za podučavanje vojnika specijalnih snaga da sakriju tajne tokom ispitivanja od strane neprijatelja, kao i za obučavanje najviših nacionalnih, industrijskih i bankarskih zvaničnika da čuvaju svoje tajne od neprijateljskih "telepata".

Prema pisanju "Armeisky Sbornik", ruske oružane snage su jednom upotrebile ova "paranormalna sredstva" u Čečeniji.

Glavni urednik "Armeisky Sbornik" Vladlen Prilutski rekao je za "RBC" da su autori tekstova odgovorni za njihovu kredibilnost. Magazin, kako je on rekao, jednostavno objavljuje "članke koji sadrže istraživanja, informacije i diskusije o vojnim temama". dakle da li je to tačno ili ne, za sada ne znamo.

Kako će u budućnosti izgledati vojske svetskih sila, mi se ipak nadamo da nećemo videti, bar ne izbliza.

(Espreso.co.rs/blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.