OBRATITE PAŽNJU, NOŠENJE OVE MASKE JE RIZIČNIJE NEGO DA JE NE NOSITE UOPŠTE: Novo istraživanje ŠOKIRALO!
Maska, Foto: Printscreen

savet

OBRATITE PAŽNJU, NOŠENJE OVE MASKE JE RIZIČNIJE NEGO DA JE NE NOSITE UOPŠTE: Novo istraživanje ŠOKIRALO!

Prema novoj studiji, nošenje istrošene maske zapravo bi moglo biti gore od nošenja maske u nekim slučajevima

Objavljeno: 15:02h

Čak i s novorazvijenom vakcinom protiv koronavirusa koje se trenutno izvodi i koje će uskoro uslediti, zdravstveni službenici svoj optimizam u vezi s nadolazećim mesecima usklađuju s podsetnikom da je i dalje vrlo važno slediti osnovne zdravstvene smernice poput socijalnog udaljavanja, pranja ruku i sa maskom.

Ali što se tiče vaše lične zaštitne opreme, postoji jedna velika greška koju činite i koja bi vas mogla dovesti u rizik.

Prema novoj studiji, nošenje rabljene ili istrošene maske zapravo bi moglo biti gore od nošenja maske u nekim slučajevima.

Novo istraživanje, objavljeno 15. decembra u časopisu Physics of Fluids, dolazi od tima naučnika sa Kalifornijskog baptističkog univerziteta i Univerziteta Massachusetts Lowell, koji su pomoću računarskog modela izmerili kako maske utiču na protok vazduha i prolazak čestica u i od nosioca.

Model je takođe pokazao gde čestice sleću na nečije lice, u nosne prolaze i kako se raspoređuju u pluća i ždrelo, prenosi Best Life.

Istraživanje je utvrdilo da je nova troslojna hirurška maska ​​efikasna u filtriranju čestica 65 posto, ali ako se maska ​​istroši, taj broj pada na 25 posto. U stvari, istraživači su otkrili da je istrošena maska ​​dovela do toga da korisnik udahne više čestica od onih koji uopće nemaju masku.

Čestice koje pobegnu od filtracije vaše maske mogu ući kroz vaš respiratorni trakt i umesto toga vas zaraziti. Kao rezultat toga, istraživači su zaključili da nošenje maske s manje od 30 posto efikasnosti filtracije može biti gore od izlaska bez pokrivača za lice.

(Espreso.co.rs/Novi ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.