PROVALJENA NAJDUBLJA RUPA NA SVETU KOJA VODI DO UTROBE ZEMLJE! Rusi je zapečatili, sakrili, evo šta se tamo dešava
Rupa u Rusiji, Foto: printscreen

najdublja rupa na svetu

PROVALJENA NAJDUBLJA RUPA NA SVETU KOJA VODI DO UTROBE ZEMLJE! Rusi je zapečatili, sakrili, evo šta se tamo dešava

Duboko ispod površine Murmanske oblasti u Rusiji nalazi se najdublja veštačka bušotina na svetu

Objavljeno:

Duboko ispod površine Murmanske oblasti u Rusiji nalazi se najdublja veštačka bušotina na svetu koja se pruža više od 12 kilometara u utrobu Zemlje.

Zapadno od grada Zapoljarni na severozapadu Rusije može se pronaći napušteni betonski objekat, koji većina ljudi ne bi pogledala dva puta. Međutim, kada biste malo istražili i razgrnuli nered, pronašli biste veliki čelični disk čvrsto zapečaćen.

Ispod njega se krije najdublja veštačka bušotina duboka 12.262 metra ispod površine. Primera radi, to je dublje od najdublje tačke na svetu – Marijanskog rova u Pacifiku.

Koljska ultraduboka bušotina je višedecenijski naučni projekat sa ciljem proučavanja Zemljine kore i otkrivanja tajni koje krije.

Sovjetski naučnici zvanično su započeli bušenje 1970. godine kako bi proširili čovečje znanje o Zemljinoj geologiji, jer, koliko god to apsurdno zvučalo, čovek zna manje o onome što je ispod nas nego nečemu što se nalazi na drugom kraju Solarnog sistema.

Tokom naredne 24 godine, naučnici su uz povremene pauze kopali. Iako nisu dostigli dubinu kojoj su se nadali, 1994. godine prošli su 12 kilometara dubine.

Međutim, ono što je privuklo najviše pažnje i ono po čemu je ova rupa postala poznata i u svetu jesu čudni zvuci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.