NIJE NORMALNO ŠTA JE MILEVA PREŽIVLJAVALA! Ajnštajn ju je tretirao jezivo, isplivali su skandalozni detlji braka!
Albert i Mileva, Foto: Profimedia

njena sudbina

NIJE NORMALNO ŠTA JE MILEVA PREŽIVLJAVALA! Ajnštajn ju je tretirao jezivo, isplivali su skandalozni detlji braka!

Mileva je bila briljantna fizičarka i odlična matematičarka i upravo ona rešavala je većinu matematičkih problema u nastanku poznate teorije i time ne samo pomagala svom suprugu, već egal učestvovala u njenom nastanku.

Objavljeno:

Mileva Marić Ajnštajn bila je talentovana fizičarka i najbitnija i najpouzdanija saradnica supruga Alberta Ajnštajna. Međutim, ljubav i brak sa njim doneli su joj godine muka, nesreće i nepriznavanja zasluga – i kao naučnice i kao majke i supruge.

Albert Ajnštajn smatra se jednim od najvećih umova ikada – magom prirodnih nauka i čovekom čiji je blistavi um rešio neke od ključnih misterija univerzuma.

Čak i oni koji ne znaju ništa o nauci, fizici i teoriji relativiteta, koja je njegov najbitniji naučni rad i otkriće koje mu je donelo planetarnu slavu na polju nauke, znaju za njega i kako on izgleda. Čupava i razbarušena glava i ekcentričan osmeh – prva su asocija za neprikosnovenog naučnog genija.

Međutim, malo ko zna da je za teoriju relativiteta i njen nastanak, kao i za brojne druge naučne radove Alberta Ajnštajna, u velikoj meri zaslužna i supruga poznatog genija – Mileva.

Mileva je bila briljantna fizičarka i odlična matematičarka i upravo ona rešavala je većinu matematičkih problema u nastanku poznate teorije i time ne samo pomagala svom suprugu, već egal učestvovala u njenom nastanku. Međutim, taj deo priče malo ko zna, kao i deo kako je Mileva živela pored Alberta.

Privatni život Mileve i Alberta Ajnštajna bio je sve samo ne lep. Albert je, kao i većina naučnika, bio zaokupljen svojim mislima i idejama, ali i kada to nije bio – bio je jako loš muž i nikakav otac. To je išlo do te mere da je čuveni genije krio postojanje svoje porodice i svog prvog deteta od javnosti.

Albert i Mileva dobili su 1902. vanbračno dete, devojčicu Lizel, a prema Albertovim strogim instrukcijama za to niko nije smeo da zna i Mileva je sa njom morala da se skriva u Srbiji. Albert nikada nije video ćerku.

Špekuliše se da je devojčica, nakon što je Albert prinudio Milevu da je ostavi u Srbiji i pridruži mu se u Bernu, preminula od šarlaha. Do današnjeg dana nije do kraja razjašnjena sudbina Ajnštajnovog prvog deteta, a o njoj se saznalo tek pre oko 30 godina, kad su otkrivena pisma koja je par razmenjivao u to vreme.

Još degutantnija činjenica koja govori o Anštajnu kao čoveku jeste to što se njegovo mlađe dete – Edvard, rodilo sa šizofrenijom, a čuveni naučnik je za njega govorio da „nije sasvim čovek“.

Što se tiče Albertovog odnosa prema supruzi, koja je sve to vrema provela pomažući mu u radu i u isto vreme vodeći brigu o kući i dvoje male dece – može se reći da je bio osion, bezobrazan, bezdušan i nepravedan.

Primer za to je činjenica da kada je dobio Nobelovu nagradu, prećutao je u potpunosti Milevino učešće u svim teorijama na kojima je radio, a koje su mu na kraju donele tu istu nagradu. Tako da, slobodno možemo reći da je Mileva Ajnštajn nobelovac koliko i Albert Ajnštajn, samo veći i bolji čovek!

Albertov i Milevin odnos tokom godina je bio kao ringišpil, ali onaj koji pretenduje da se otkači. Čuveni naučnik bio je kod kuće retko, odlazio je i dolazio kad mu se prohte, nekada se nije kući vraćao nedeljama, a imao je i broje afere.

Konačno, 1919. Mileva i Albert su se razveli, a ona je ostala da živi sa decom u Cirihu, u veoma skromnim uslovima i na rubu siromašta. Albet joj nije puno pomagao, ni u jednom smislu, pa ni finansijski. Iste godine kada se razveo od Mileve, Albert je oženio Elzu Lovental, sa kojom je ostao u braku do 1936. godine.

Mileva Ajnštajn umrla je 1948. godine u Cirihu, a njena sudbina će ostati upamćena kao sudbina briljantene i požrtvovane žene, majke i naučnice, koju je pojela mračna senka sujetnog, oholog i sebičnog muža.

O Milevi Ajnštajn napisano je nekoliko knjiga, ali posebno se izdvaja knjiga amerikanke Meri Benedikt pod nazivom „Gospođa Ajnštajn“ („The Other Einstein“ – u bukvalnom prevodu Drugi Ajnštajn) koja opisuje Milevin život pripovedajući u prvom licu – od mladosti i srećnih početaka sa Albertom do zaboravljanja od strane sveta da je ona ikada postojala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.