KAKAV FENOMEN U SVEMIRU! Snimljen NEOBIČAN "šišmišev lepet" krilima (VIDEO)
Svemir je pun čuda, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/NASA / HUBBLE HANDOUT

svemir iznenađenja

KAKAV FENOMEN U SVEMIRU! Snimljen NEOBIČAN "šišmišev lepet" krilima (VIDEO)

Senka je toliko velika, oko 200 puta veća od promera našeg Sunčevog sistema, a svetlosti treba neko vreme da proputuje kroz nju.

Objavljeno:

Svemirski teleskop Habl po prvi put je primetio promene na mladoj zvezdi HBC 672 koja je poznata po nadimku "Šišmiševa senka" zbog karakteristične senke u obliku krila.

Teleskop je "ulovio" mahanje tih krila, odnosno promenu u senci diska zvezde koja se nalazi u maglini Serpens, a od nas je udaljena oko 1.300 svetlosnih godina.

Habl je još 2018. snimio disk te zvezde u kojem se oblikuju planete i baca ogromna senka preko udaljenog područja u maglini u kojem se stvaraju zvezde, piše Evropska svemirska agencija.

Astronomi smatraju da "mahanje krilima" najverovatnije nastaje kada planeta povlači disk i iskrivljuje ga.

- Imamo zvezdu okruženu diskom. Njen disk nije ravan poput Saturnovih prstenova. Naduvan je i to znači da blokira svetlost zvezde i stvara senku- objasnio je astronom Klaus Pontopidan sa "Space Telescope Science Institutea" u Baltimoru.

On i njegove kolege posmatrali su tu senku kroz nekoliko filtera tokom 13 meseci, a kada su kombinovali starije i novije slike, izgledalo je kao da se senka pomerila, prenosi portal "24sata".

Senka je toliko velika, oko 200 puta veća od promera našeg Sunčevog sistema, a svetlosti treba neko vreme da proputuje kroz nju. Oko 45 dana treba joj da dođe od zvezde do najbolje definisane ivice senke.

Astronomi su izračunali da planeti koja iskrivljuje oblik diska treba najmanje 180 dana za orbitu oko svoje zvezde i da bi se trebao nalaziti na približno istoj udaljenosti od nje kao i Zemlja od Sunca.

Čini im se da disk ima oblik trube, odnosno da se širi s udaljenošću, što bi objasnilo „lepršanje“ senke. Postoji mogućnost da se ne radi o planeti, već o manjoj zvezdi koja kruži oko "HBC 672", ali Pontopidan i njegovi saradnici smatraju da je to malo verovatno jer za sada ne postoje dokazi o binarnom pratiocu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.