ISTRAŽIVALI SU MESTO U KOJEM JE ROĐEN ISUS HRIST: Ono što je nađeno pod zemljom je zapanjilo arheologe!
Ilustracija, Foto: Profimedia

otkriće

ISTRAŽIVALI SU MESTO U KOJEM JE ROĐEN ISUS HRIST: Ono što je nađeno pod zemljom je zapanjilo arheologe!

Ova istraživanja su dodatno rasvetlila pojedinosti o verskom i političkom okruženju koje je obeležilo Isusovo odrastanje i uticalo na njegova gledišta

Objavljeno:

Nedavna arheološka otkrića na tlu Izraela pružila su nova saznanja o Nazaretu iz doba kada je, kako se prema hrišćanskoj tradiciji smatra, u tom gradu odrastao Isus Hrist.

Ova istraživanja su dodatno rasvetlila pojedinosti o verskom i političkom okruženju koje je obeležilo Isusovo odrastanje i uticalo na njegova gledišta.

Londonski "Indipendent" navodi da je Nazaret zapravo bio znatno veće naselje nego što se do sada verovalo, a njegovi stanovnici - kojih je, kako tvrde britanski istraživači, bilo i do 1.000 - pridržavali su se veoma konzervativnih verskih shvatanja i bili veoma nenaklonjeni Rimu.

Arheolozi su došli do saznanja da su Jevreji u tadašnjem Nazaretu koristili isključivo predmete koje su smatrali čistim u obrednom smislu, poput keramičkih.

Takođe iz verskih razloga, strogo su poštovali zabranu korišćenja ljudskog izmeta za đubrenje zemljišta.

Poređenja radi, ovakva pravila nisu važila u obližnjem Sepforisu, gde se život odvijao pod jakim uticajem grčke i rimske kulture, što su Nazarećani smatrali opasnim.

Zahvaljujući ovim arheološkim istraživanjima, najvećim ikada sprovedenim u tom području, došlo se i do podatka da su sredinom prvog veka nove ere pobunjenici ispod Nazareta izgradili široku mrežu podzemnih skrovišta i tunela koju su koristili u akcijama protiv rimske vlasti.

"Naše novo istraživanje je preobrazilo arheološko poznavanje Nazareta iz rimskog doba", istakao je rukovodilac projekta, Ken Dark sa univerziteta u Redingu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.