NAKON KORONE, PRETI NAM NOVA KATASTROFA! Od ove nećemo moći da se zaštitimo IZOLACIJOM
Korona nije jedino što nas čeka, Foto: AP

dramatično upozorenje

NAKON KORONE, PRETI NAM NOVA KATASTROFA! Od ove nećemo moći da se zaštitimo IZOLACIJOM

Stručnjaci i dalje upozoravaju da planeta postaje sve toplija

Objavljeno:
  • 64

Pandemija koronavirusa menja način života u svetu. Radi suzbijanja zaraze, mnoge države su pod blokadom što je pozitivno uticalo na okruženje.

Drastične mere koje su primenjene u Kini tokom epidemije korona virusa smanjile su značajno zagađenje vazduha, čime je potencijalno, desetine hiljada života spaseno , tvrde istraživači sa Stenforda.

Bolji kvalitet vazduha, kako kažu naučnici sa ovog univerziteta, mogao bi da spasi između 50.000 i 75.000 ljudi od preuranjene smrti. Zato, kanali u Veneciji su čistiji nego što su to ikada do sada bili , pošto je potpuna blokada Italije zbog pandemije korona virusa uticala na smanjenje zagađenja.

Ipak, stručnjaci i dalje upozoravaju da planeta postaje sve toplija što dovodi do otapanja leda na Antarktiku i značajno podizanje nivoa mora. Stoga, rizik je veliki da će, širom sveta, biti ogromnih poplava

Istraživači su istakli da se, sa glečera Denman na Antarktiku, tokom protekle 22 godine, otopilo pet kilometara leda, što bi prema nekim prognozama moglo uticati na povećanje nivoa vode čak i do 1,5 metra, prenosi "USA Today".

- Istočni Antarktik dugo je vremena bio manje ugroženiji od Zapadnog, ali sada vidimo moguću nestabilnost u regiji. Led na Zapadnom Antarktiku se topi tokom godina,ali sama veličina Denman glečera i njegovo otapanje može imati bitne posledice kada je reč o nivou mora -kaže Erik Rignot, jedan od istraživača sa kalifornijskog Univerziteta Irvin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/USA Today)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media