GRETA TUNBERG JE ODRŽALA LEKCIJU CELOJ EVROPI: Njene reči će ući u ISTORIJU! (VIDEO)
Greta Tunberg, Foto: AP

EVROPSKI ZELENI DOGOVOR

GRETA TUNBERG JE ODRŽALA LEKCIJU CELOJ EVROPI: Njene reči će ući u ISTORIJU! (VIDEO)

Ona je zatražila promenu ponašanja i društva, a EU da predvodi taj put, pozivajući se na moralnu obavezu Unije

Objavljeno:

Švedska aktivistkinja-tinejdžerka Greta Tunberg ocenila je danas na zvanilnom skupu u Briselu da zakon Evropske unije o borbi protiv klimatskih promena predstavlja - predaju.

Tunberg (17) je poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu rekla da mere predviđene "Evropskim zelenim dogovorom" daju svetu "mnogo manje od 50 odsto šansi" da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni.

- Priznajete da odustajete i od Pariskog sporazuma, i od svojih obećanja, i od toga da uradite šta možete da biste obezbedili sigurnu budućnost svojoj deci. Ovaj zakon o klimi je predaja. Priroda ne pregovara, i ne možete da sklapate sporazume sa fizikom - rekla je Tunberg u govoru evroposlanicima, prenosi portal euronews.com.

- Vaši daleki ciljevi ništa neće značiti ako se nastave velike emisije štetnih gasova današnjim tempom, čak i još samo nekoliko godina, jer će to potrošiti preostali 'ugljenični budžet' pre no što i dobijemo šansu da ispunimo vaše ciljeve za 2030. ili 2050. godinu - rekla je Tunberg.

Ona je zatražila promenu ponašanja i društva, a EU da predvodi taj put, pozivajući se na moralnu obavezu Unije.

- Vi imate stvarnu političku i ekonomsku mogućnost da postanete pravi klimatski lider. Rekli ste da je ovo egzistencijalna pretnja, sada morate da dokažete da to i mislite - rekla je Tunberg.

- Pretvaranje da zakon koji niko ne mora da poštuje, predstavlja zakon, pretvaranje da možete da budete klimatski lider i da istovremeno gradite i pomažete novu infrastrukturu koja koristi fosilno gorivo, pretvaranje da će prazne reči učiniti da ova vanredna situacija nestane... tome mora doći kraj - poručila je mlada aktivistkinja.

"Evropski zeleni dogovor" predviđa da Evropa do 2050. godine postane "neutralan kotinent" po ispuštanju ugljen-dioksida (CO2), odnosno da onoliko tog gasa koliko ispušta, pre svega iz goriva, toliko i hvata i uklanja iz atmosfere, ili da čak CO2 uopšte i ne ispušta, što je znatno teže.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.