VEČERAS ĆE NA NEBU ZASIJATI MESEC CRVA: Ne propustite ovu posebnu NEBESKU POJAVU!
Ilustracija, Foto: Reuters

PRIRODNI FENOMEN

VEČERAS ĆE NA NEBU ZASIJATI MESEC CRVA: Ne propustite ovu posebnu NEBESKU POJAVU!

Pun Mesec se inače pojavljuje svakih 29,5 dana kada je Mesec potpuno osvetljen Sunčevim zrakama, a ovaj pun Mesec označava početak proleća

Objavljeno:

U ponedeljak 9. marta zateći će nas treći puni Mesec u 2020. godini, a ujedno i prvi Supermesec.

To je zapravo pun Mesec koji se pojavljuje u trenutku kad je Mesec najbliže Zemlji. Kad je mesec u tom položaju izgleda da je svetliji i veći od standardnog punog meseca.

Pun Mesec se inače pojavljuje svakih 29,5 dana kada je Mesec potpuno osvetljen Sunčevim zrakama, a ovaj pun Mesec označava početak proleća.

Indijanci recimo nisu beležili vreme korištenjem meseci s našeg kalendara već su plemena svakom punom Mesecu dala nadimak kako bi lakše pratili godišnja doba i mesece.

Jedno od najpopularnijih imena za martovski puni Mesec je "Worm Moon" ili Mesec crva. To je poslednji puni Mesec u "našoj" zimskoj sezoni, u martu, a ime je dobio jer vreme postaje sve toplije, pa iz zemlje izlaze gliste i krenu "rovati" zemlju i tako je pripremati za prve zemljane radove, najavljujući tako da je napokon stiglo proleće.

Poznat je kao i Mesec vrana i Šećerni Mesec jer je to vreme kad počne teći sok iz stabala javora.

Mesec crva biće prvi od tri Supermeseca u 2020. godini i bit će ovogodišnji drugi najbliži puni mesec na Zemlji.

Kada je najbolje vreme da ga vidite?

Mesec će se pojaviti pun od sumraka do zore s 8. na 9. marta (ponedeljak). 'Najpuniji' će biti u ponedeljak u 18:47:44 sati. Gledajući najsvetliji Mesec do sada u godini, proleću tako možete pružite ranu dobrodošlicu.

Stručnjaci kažu da je 2020. godina zaista posebna što se tiče nebeskih fenomena, a navodno će Supermesec u aprilu biti još "spektakularniji" i veći. U aprilu se pun mesec naziva još i "Pink Moon", a ime dolazi od ružičastih cvetova koji cvetaju u rano proleće.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.