RADIĆE PO 10 SATI DNEVNO! Novi zakon počeo je da se primenjuje kod njih, hoće li i kod nas?
Naporan posao, Foto: Profimedia

NOVO RADNO VREME

RADIĆE PO 10 SATI DNEVNO! Novi zakon počeo je da se primenjuje kod njih, hoće li i kod nas?

Rezultati istraživanja su pokazali i da je ovaj trend rezultirao boljim raspoloženjem među zaposlenima

Objavljeno:
  • 1

Sve veći broj kompanija u svetu uvodi četvorodnevnu radnu nedelju da bi zadržale kvalitetne i sposobne zaposlene, pokazali su podaci američke agencije za istraživanje tržišta rada Breathe HR.

Prema izveštaju "Society for Human Resource Management" iz SAD, mnoge kompanije u svetu uvode četvorodnevnu radnu nedelju kako bi privukle talentovane zaposlene iz svih delova sveta, napominjući da u današnjem globalizovanom svetu ljudi iz jednog kraja sveta bez mnogo problema pronalaze posao na drugom kraju.

Kako prenosi RTS, među tim zemljama je i Velika Britanija, u kojoj je nedavna anketa međunarodne agencije YouGov pokazala da 63 odsto Britanaca podržava četvorodnevnu radnu nedelju.

"Fleksibilno radno vreme bilo bi daleko korisnije, kako za zaposlene, tako i za kompanije. Mislim da bi kraća radna nedelja rezultirala brojnim pozitivnim efektima, poput održavanja dobrog balansa između poslovnog i privatnog života, što je vrlo važno, jer mnogi od nas pate zbog prekomernog rada", rekao je Džonatan Ričards, direktor kompanije Breathe HR.

Upozorio je da neka istraživanja pokazuju da previše vremena provedenog na poslu može izazvati veći stres, anksioznost, kao i dugoročni uticaj na mentalno zdravlje.

Podaci ove agencije su pokazali da 27 odsto kompanija na globalnom nivou zaposlenima nudi mogućnost da rade četiri dana u nedelji i 9-10 sati dnevno, umesto dosadašnjih pet dana sa po osam sati dnevno.

Rezultati istraživanja su pokazali i da je ovaj trend rezultirao boljim raspoloženjem među zaposlenima, ali i većom produktivnošću u kompanijama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media