RONIOCI SU POSETILI TITANIK POSLE 14 GODINA: Na olupini su videli nešto što ih je ZAPANJILO (VIDEO)
Olupina Titanika, Foto: Youtube printscreen

BAKTERIJE PREUZELE BROD

RONIOCI SU POSETILI TITANIK POSLE 14 GODINA: Na olupini su videli nešto što ih je ZAPANJILO (VIDEO)

Ronilački tim položio je venac i održao ceremoniju u čast onima koji su umrli u potonuću broda

Objavljeno:

Ronioci su "Titanik" posetili prvi put u poslednjih 14 godina, a brod koji je nekada predstavljao vrhunac luksuza pronađen je u procesu raspadanja na dnu okeana i opustošen bakterijama koje jedu metal.

Seriju od pet zarona završio je ovog meseca istraživački tim Triton, koji je otišao skoro 600 kilometarajužno od Njufoundlanda u Kanadi i zaronio na 4.000 metara ispod površine na kojoj sada počiva brod za koga se smatralo da "ne može da potone“, navodi se u saopštenju kompanije Triton.

Tim stručnjaka, naučnika i predstavnik Nacionalne uprave za okeane i atmosferu snimio je snimke 107-godišnje olupine posebno prilagođenim kamerama.

4K snimci omogućiće da se vidi olupina u tehnologiji proširene i virtuelne stvarnosti.

Brod je potonuo 1912. godine kada je udario u ledeni breg, što je dovelo do smrti 1.517 od 2223 ljudi na brodu.

Snimci, koji će biti iskorišćeni za novi dokumentarni film kompanije Atlantic Productions, prikazuju efekte korozije soli, bakterija koje jedu metal i dubokih strujnih delovanja na razgradnju broda.

- Najfascinantniji aspekt je bilo videti kako Titanik okean "jede" i vraća u svoj elementarni oblik, pružajući utočište za izuzetno raznolik broj životinja- rekao je Patrik Lahji, predsednik i suosnivač Triton Submarine-a.

Viktor Veskovo, generalni direktor Caladan Oceanic-a i glavni pilot podmornice, primetio je da uspeh ove serije zarona ka Titaniku otvara pristup obilasku ostalih teško dostupnih olupina koristeći sličan postupak.

- Sada imamo proveren sistem koji može lako i više puta da poseti bilo koju olupinu okeana, na bilo kojoj dubini, bilo gde u svetu i detaljno je prouči. Ozbiljno razmišljamo o tome gde da ga sledeće odvedemo - rekao je Veskovo.

Ipak, misija nije imala za cilj samo proučavanje. Ronilački tim položio je venac i održao ceremoniju u čast onima koji su umrli u potonuću broda.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.