NAKON POSETE ZUBARU PAO JE U KOMU! Zbog opake bolesti odsekli su mu udove - sada ima važno UPOZORENJE za sve
Tom Rej je preživeo sepsu, Foto: Youtube printscreen

podmukla bolest

NAKON POSETE ZUBARU PAO JE U KOMU! Zbog opake bolesti odsekli su mu udove - sada ima važno UPOZORENJE za sve

Njegovo stanje započelo je uobičajenom posetom stomatologu koji ga je slučajno porezao po desnima

Objavljeno:

Tom Rej iz Ist Midlendsa živeo je zdravim životom i bio je sportski tip.

Kad je imao 38 godina, sad već davne 1999., završio je u komi na tri meseca. Upravo je u to vreme njegova supruga Nik rađala drugo dete, Freda, i podizala ćerku Grejs.

Zbog njegove bolesti porodični je posao propao i morali su da prodaju kuću. Nik se sad stara o njemu. Njegovo stanje započelo je uobičajenom posetom stomatologu koji ga je slučajno porezao po desnima. Rana se inficirala, a u kombinaciji sa respiratornom infekcijom razvila se sepsa. Povraćao je i imao je visoku temperaturu.

- U usnim šupljinama je puno bakterija i mikroorganizama, pa situacije u kojima nakon takvih povreda nastane sepsa nisu začuđujuće ili neviđene. Zato je jako važna higijena usne šupljine. Sepsa nastaje kad bakterije ili virusi uđu u krvotok, a stanje je opasnije nego kod drugih infekcija - pojasnio je lekar opšte medicine dr. Krunoslav Reljanović dodajući kako danas postoje jekovi i ukoliko se bolest prepozna na vreme, uspešno se leči, a pacijenti se oporavljaju.

Ali kod Reja situacija je bila komplikovanija Nakon povratka od stomatologa ubrzo je pao u komu, a kad se probudio nije mogao da prepozna suprugu.

- Posetio sam stomatologa nekoliko dana pre i ondje mi je doktor slučajno ogrebao desni jednim od onih njihovih oštrih instrumenata kojima stružu kamenac. U to je vreme bilo puno obolelih od gripa, pa verujem da sam se tako zarazio - kazao je Rej gostujući na Radio4 stanici.

Nakon toga otišao je porodičnom lekaru koji ga je odmah preusmerio na Hitnu, no onde je proveo još deset sati jer su lekari većali o opcijama koje imaju na raspolaganju.

- Pravi je problem bio u tome što se dugo čekalo na nalaz krvi. To je trajalo satima. Dok su stigli i pokazali da imam sepsu, već je bilo prekasno. Sepsa vas može ubiti u svega nekoliko sati. Kad sam se konačno osvestio nakon inducirane kome, nisam se mogao setiti svog života. Uz moj krevet sedela je prekrasna žena držeći novorođenče. Predstavila se kao moja supruga. Ničeg se nisam sećao i morao sam sve da učim ispočetka - prisetio se.

Nedeljama nakon buđenja u bolnici ga je posetila ćerka Grejs.

- Ušla je u sobu i rekla: To nije moj tata. Bilo je užasno. Pokušavao sam je omekšati pričama i poklonima - priča Tom.

Njegova supruga morala je dati otkaz kako bi se o njemu brinula nakon izlaska iz bolnice. Borio se s depresijom i istovremeno učio kako koristiti proteze koje je dobio za ruke i noge.

Par je zbog dugova morao prodati kuću i odseliti se supruginoj majci. Prema njihovoj životnoj priči, 2016. godine snimili su film, Starfish, a u naslovnoj je ulozi Džoan Froat, zvezda serije Downton Abbey. Svoju životnu priču Rej je ispričao i studentima medicine pozivajući ih na dodatno usavršavanje.

Danas ima 57 godina, a bavi se podizanjem svesti o opasnostima sepse, a uz to je motivacijski govornik. Oporavljao se godinama, uz brojne estetske zahvate.

- Loš ishod lečenja podjednako utiče na pacijente, porodicu, ali i medicinsko osoblje. No takve će se situacije i dalje ponavljati dok je god manjak osoblja koje nema dovoljno znanja i pretrpano je poslom. Moje iskustvo ostavilo je strašne posledice za moj život, moju porodicu i moju karijeru. A to se nikad ne bi smelo dogoditi. Telesna oštećenja, pa čak i smrt nakon sepse i dalje su naša stvarnost sve dok neko predano ne odluči edukovati osoblje kako bi svakom pacijentu pružili negu i pažnju koja je nužna za rano otkrivanje i brzo lečenje - zaključio je

Najčešći prvi simptomi sepse su visoka telesna temperatura i groznica. Širenjem upale javljaju se ubrzan rad srca, ubrzano disanje i pojačano znojenje, vrtoglavica i opšta slabost, zbunjenost. Pojedini pacijenti osećaju strah, a javlja se i mučnina praćena prolivom ili povraćanjem.

Simptomi su i bolovi u mišićima, hladna koža i ekstremiteti. Treba obratiti pažnju i na izostanak mokrenja. Na kraju nastaje septički šok u kojem pada pritisak te nastupa smrt.

Lečenje sepse započinje antibiotikom, a postoji mogućnost i hirurškog čišćenja žarišta infekcije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.