DEVOJČICAMA UŽARENIM PLOČAMA SAKATE GRUDI: Zbog muškaraca MORAJU ovo da rade! Razlog je SULUD! (VIDEO)
Jedna od žrtava, Foto: Printscreen/youtube

bizarno

DEVOJČICAMA UŽARENIM PLOČAMA SAKATE GRUDI: Zbog muškaraca MORAJU ovo da rade! Razlog je SULUD! (VIDEO)

Pre pet godina iz bradavice je počela da joj curi nekakva tečnost...

Objavljeno:

Tradicija ravnanja grudi, “peglanja”, potiče iz zapadne Afrike i dalje je obavijena velom tajne, a počela je da se sprovodi i u Velikoj Britaniji.

Imala je devet godina kada joj je starija sestra rekla da će joj izravnati grudi kako bi sprečila da joj se dojke razviju prerano.

Komfort je gledala u čudu dok joj je sestra objašnjavala kako je to za njeno dobro.

- Rekla mi je da je to zato da se spreči zlostavljanje dečaka u tinejdžerskom dobu. Ipak, to nije ništa sprečilo - naglašava Komfort.

Rođena je u Nigeriji, a sa porodicom se preselila u Veliku Britaniju tri godine kasnije, 1998. godine. Pre pet godina iz bradavice je počela da joj curi nekakva tečnost.

- Jako sam se uplašila, pomislila sam da je možda reč o nekom tumoru. Bilo je to samo šest meseci nakon venčanja. Zakazala sam mamograf, a iako nisu našli nikakav tumor, nisu mogli da objasne zašto se stvara mleko - rekla je.

Tradicija ravnanja grudi, odnosno “peglanja” potiče iz zapadne Afrike i dalje je obavijena velom tajne. Nema službenih podataka o njenoj raširenosti. Majke koje inače izvode taj postupak, smatraju da je reč o tradicionalnom običaju koji zapravo devojke štiti od neželjene muške pažnje, seksualnog zlostavljanja i silovanja.

Medicinski stručnjaci i žrtve doživljavaju ga kao zlostavljanje dece koje bi moglo dovesti do razvoja fizičkih i psihičkih ožiljaka, infekcija, nemogućnosti dojenja, deformiteta i raka dojke, piše Gardian. Ranije ove godine Gardian je ponudio niz dokaza slučajeva iz Velike Britanije u kojima se devojčicama grudi “peglaju” vrućim kamenom kako bi se odložio rast grudi.

Britanske vlasti izdale su i službenu izjavu obećavajući da će se suočiti sa tim ritualom, koji su nazvali zlostavljanjem dece. Žrtve i oni koji su upoznati sa običajem kažu kako je potrebno učiniti još mnogo toga kako bi se ova praksa u potpunosti iskorenila.

Doktorka iz Lagosa Nvakanma Onedikači Čioma kaže kako se na takav način može ozbiljno oštetiti tkivo.

- Kada dođe do upale, odmah se javlja trauma na koži dojki, a neke devojčice u tom procesu ostanu bez bradavica. Neke imaju ožiljke na koži, ili sekundarne infekcije. Ta trauma može dovesti do razvoja tumora ili kvržica. Kontinuirana trauma grudi direktno je povezana sa rakom dojki. Neko treba o tome da progovori – kaže.

Medicinska sestra iz Kameruna, Jose Bekono, izgubila je svoju rođaku od 28 godina, Keti, zbog raka dojke 2018. godine. Lekari nisu istraživali njeno ravnanje grudi kada je imala devet godina, a Bekono je uverena da veza postoji.

- Njena baka izravnala joj je grudi, a na tom mestu razvila joj se kvržica - rekla je.

- Ostala je na istom mestu i počela je boleti pre nekoliko godina. Ubrzo nakon toga, dobila je dijagnozu raka dojke.

- Videla sam druge poput nje, neke su imale čireve, ciste, ali to smo uspeli izlečiti - naglašava ona.

Tragična priča
Tragična priča foto: Printscreen/youtube

Ginekolog iz Kameruna kaže kako je prošle godine 12-godišnja devojčica umrla zbog tog postupka, peglanja užarenim kamenom, koji joj je ostavio rupu na grudima.

- Videla sam opekotine prvog i drugog stepena. Posetila me i jedna 29-godišnjakinja na kojoj je taj postupak ostavio veliki trag, psihički, pa zbog toga ne može razviti intimnost sa suprugom - naglašava.

Socijalna radnica An Mari Kristian kaže kako je srela učiteljicu iz jedne škole na jugozapadu Londona kojoj su učenice priznale da su im majke peglale grudi dok su živeli u zapadnim afričkim zemljama.

- Opisala je to kao formalnost, nešto što rade svaki dan, poput neke obaveze, kao kupanja. Njena majka, bez znanja oca, radila je to ujutro. Pomogla bi joj da se presvuče, donela gvozdene pločice, zagrejala ih, rekla devojčici da legne na pod u sobi i krenula s rolanjem tih ploča po njenim grudima. Devojčica je tada mislila da je to nešto sasvim normalno, i deo toga svega što dolazi uz razvoj grudi.

Budući da joj je to radila majka, verovala je kako je reč o nekoj vrsti podrške. I nikada nije sumnjala u ono što radi. Tek je tokom razgovora sa učiteljicom pomislila da bi to moglo biti štetno. Dete je opravdavalo taj čin, i nije želela ništa loše da govori o svojoj kulturi - rekla je.

Pričanje o tome u javnosti može biti jako riskantno i izazvati bes cele zajednice, koja taj čin smatra delom vlastite tradicije.

Mnogobrojne žrtve običaja
Mnogobrojne žrtve običaja foto: Printscreen/youtube

Psihoterapeut Lejla Husein kaže kako nije u redu da se teret toga stavi na leđa cele zajednice.

- Najčešće zajednica zapravo ne zna da je to nešto loše. Ni ne govore vam nešto puno o tome. Kada ljudi pretpostave da je to normalno neće o tome puno pričati. Njima je to normalno, zapravo neka vrsta slavlja ili proslave. Mogu vas i pozvati na zabavu na kojoj se to događa - objašnjava.

Husein dodaje kako bi vlast trebalo da obuči ginekologe, sestre i babice da o tome razgovaraju sa svojim pacijentkinjama.

- Nikada nisam pomislila da je "FGM" (žensko obrezivanje) nešto loše, dok me profesionalci nisu pitali - rekla je.

Komfort kaže kako bi policija i socijalne službe trebalo da ove incidente doživljavaju mnogo ozbiljnije.

- Ne bi trebalo ljude puštati, to se treba zaustaviti. Ovaj se običaj postoji već mnogo vremena, i pre mog rođenja - kaže Komfort i dodaje kako je i njena majka doživela isto.

- Stigli smo iz Afrike u ovu zemlju. A sada se taj zločin čini i u ovoj zemlji, pa postaje deo problema. To je strani običaj i jasno mi je da policija ne zna kako bi se s tim nosila, ali ovde je i treba ga prepoznati - objašnjava.

- Da se to događa belim Britancima, bilo bi nešto sasvim drugačije, i o tome bi se razgovaralo na drugačiji način - naglašava Komfort.

BONUS VIDEO: NASER ORIĆ ME JE HAPSIO, GIŠKA JE BIO SA MNOM! Vuk Drašković otkriva sve TAJNE 9. marta

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.