PUTIN JE LJUT KAO RIS: Njegov novi RADIKALNI potez JAKO SMETA ZAPADU! EVO I ZAŠTO
PUTIN JE LJUT, Foto: EPA/YURI KADOBNOV

nema više šale

PUTIN JE LJUT KAO RIS: Njegov novi RADIKALNI potez JAKO SMETA ZAPADU! EVO I ZAŠTO

Rešio je da reaguje!

Objavljeno:

Ruski parlament želi da pooštri zakone u vezi sa internetom i omogući vlastima da hapse ili kažnjavaju one koji šire lažne vesti ili vređaju vladine zvaničnike onlajn.

Prema predloženim zakonima, koji još čekaju na usvajanje i potpis predsednika, ljudima koji šire „nepristojne“ postove koji pokazuju „nepoštovanje za društvo, državu i državne simbole Ruske Federacije, kao i vladine zvaničnike poput predsednika Vladimira Putina, preti do 15 dana zatvora“.

Pojedinci koji šire „lažne vesti“ biće kažnjeni blažom novčanom kaznom, između 45-75 dolara, dok će pravna lica morati da izdvoje do 15.000 dolara. Takođe, prema „zakonu protiv lažnih vesti“, kojeg je usvojio Donji dom ruske Dume u sredu, provajderi moraju da blokiraju pristup sadržajima koji „vređaju ljudsko dostojanstvo i javni moral“.

foto: Profimedia

Lažne vesti definisane su kao bilo koja nepotvrđena informacija koja ugrožava nečiji život, zdravlje ili vlasništvo, ili preti masovnim javnim neredima, vitalnoj infrastrukturi, transportu i društvenim službama, kreditnim organizacijama, komunikacijama ili industriji.

Prošlog meseca su zakonodavci predložili odvajanje Rusije od ostatka globalne mreže, a neki aktivisti plaše se da će to značiti stvaranje kineskog fajervola da cenzuriše i nadgleda sav sadržaj koji ulazi i izlazi iz zemlje.

U izgradnji svog cenzorskog internet aparata Rusija se okrenula Kini za stručnu pomoć. Američka organizacija „Fridom haus“ je izvestila da je Peking poslednjih godina preduzeo korake ka propagiranju svog modela u inostranstvu, uključujući obuku stranih zvaničnika, obezbeđivanje tehnologije za cenzuru i nadgledanje i pritiske na međunarodne kompanije da se povinuju kineskim standardima čak i kad operišu van zemlje.

– Ovi trendovi su egzistencijalna pretnja za budućnost otvorenog interneta i izgleda za veću demokratiju širom globusa – kažu iz „Fridom haus“.

Rusija je posebno podržala doktrinu kineskog predsednika Sija Đinpinga o sajber suverenitetu, koji poziva vlade da više kontrolištu svoje nacionalne interese i legalizuju blokiranje i filtriranje sadržaja na međunarodnom nivou.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.