LUDAČKA ISPOVEST DEVOJKE: Pala sam sa bicikla, probudila se, a ono što je IZAŠLO IZ MOJIH USTA je za NEVERICU!
Devojka, ilustracija, Foto: Profimedia

ispovest

LUDAČKA ISPOVEST DEVOJKE: Pala sam sa bicikla, probudila se, a ono što je IZAŠLO IZ MOJIH USTA je za NEVERICU!

Hana je bila u toliko teškom stanju, da nije bilo čak sigurno ni da će preživeti

Objavljeno:

Priča Hane Dženkins intrigira svetske medije, a zaista je prilično neobična, gotovo nestvarna. Naime, ova Britanka ujutru govori engleski, a popodne nemački i to ne svojevoljno... Ali, to ne bira sama, već je na to prisiljava njen mozak, a sve je započelo jednog dana kada je doživela biciklističku nesreću.

Njen dečko Endrju Vajld bio je u Americi kada je od nje primio sms poruku na nemačkom, a razumeo je samo dve reči - "bolnica" i "pas". Tada je pozvao Hanu, ali nije bilo odgovora, pa je zabrinut pozvao sve bolnice u Berkširu, ali nije mogao da dođe ni do jedne informacije.

Zato je rešio da se vrati u Englesku, a tamo je zatekao potpuno drugačiju Hanu od one koju je ostavio.

Naime, dan pre nego što mu je stigla njena konfuzna poruka, ona je vozila bicikl u obližnjem parku, pa se sudarila sa drugim biciklistom, kada je pala i nepomično ležala u lokvi krvi sve dok nije došla bolnička ekipa.

Hana je bila u toliko teškom stanju, da nije bilo čak sigurno ni da će preživeti. Kada se napokon osvestila, nije imala predstavu gde je ni šta se dogodilo.

"Ništa nisam razumela. Osećala sam se kao da sam se probudila u stranoj zemlji i nikoga nisam razumela. Nije mi bilo jasno zašto mi se obraćaju na jeziku koji ne razumem", ispričala je ona.

Lekari su bili zbunjeni - Hana nije govorila ni reč engleskog, a sve je ukazivalo na to da radi i živi u Velikoj Britaniji, i njeno prezime na kraju krajeva bilo je Dženkins.

Sve je razjasnio telefonski razgovor Hane sa sestrom Margaret, a prvi ju je upitala zašto joj se lekari ne obraćaju na engleskom.

"Ali oni govore engleski", rekla joj je Margaret.

Čini se da je udarac izbio Hani iz glave kompletno znanje engleskog, pa joj je u glavi ostalo samo znanje nemačkog koji je naučila još kao dete.

Hanah i Margaret odrasle su u porodici poliglota: majka im je govorila četiri jezika, a otac čak sedam.

"Nemački je bio prvi jezik koji sam progovorila. U porodici smo imali pravilo da kod kuće uvek govorimo nemački kako ga ne bismo zaboravili. Kad sam bila u bolnici, činilo mi se da oni ne govore engleski i nije mi bilo jasno zašto", kazala je ona.

Hana je iskusila nešto što se naziva gubitkom drugog jezika, objasnio je neurohirurg.

"Naš mozak je veoma osetljiv i sve što poremeti taj naš kompjueor može da ima uticaja na reči koje izlaze. Ne postoji algoritam po kojem bi određena povreda značila gubitak njmačkih riječi ili engleske gramatike, ali se ti gubici zaista dešavaju", rekao je on, te dodao da će nam veštine i znanja koja smo stekli kao mali najverovatnije ostati.

Nakon nesreće, Hani fizički nije bilo ništa - imala je tek nekoliko modrica, ali zbog povrede mozga koju je pretrpela, moraju da prođu godine kako bi se u potpunosti oporavila.

Hana i Endrju sada proslavljaju osam godina veze, ali je u trenutku nesreće njihova odnos bio na velikom ispitu. Naime,najednom oni nisu mogli da se sporazumeju - pa su počeli da komuniciraju pokretima, gestovima, mimikom, a čak su slali i mejlove jedno drugom dok su bili u istoj prostoriji. Njen engleski se popravljao polako, ali bilo je potrebno pune tri godine da ga opet progovori!

"Ujutro sam dobro i normalno govorim. Ali, popodne me uhvati umor i prebacim se na nemački. Sama sebi ostavljam poruke na nemačkom i ne naprežem previše deo mozga zadužen za komunikaciju, tako da imam energije razgovarati sa Endrjuom kada se uveče vrati kući", istakla je ona i otkrila kako se i njen karakter mnogo promenio posle nesreće.

"To je bilo najteže prihvatiti. Kao da moraš da se pozdraviš sa starom sobom i ponovno se upoznaš. Morala sam da prihvatim da sam ovo nova ja", zaključila je.

Bonus video:

ZEMLJA SE OTVORILA! Snažan zemljotres u momentu od ulice pravi oranicu! LJUDI U PANICI! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Ženablic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.