ŽENA JE OSVOJILA NOBELA ZA FIZIKU PRVI PUT POSLE ČAK 55 GODINA! Ova izjava naučnika CERN-A krije sumoran razlog
Foto: UNI Waterloo

decenijska diskriminacija

ŽENA JE OSVOJILA NOBELA ZA FIZIKU PRVI PUT POSLE ČAK 55 GODINA! Ova izjava naučnika CERN-A krije sumoran razlog

"Fiziku su izmisliti i izgradili muškarci, u to područje ne ulazi se pozivnicom"

Objavljeno: 13:34h

CERN je u ponedjeljak prekinuo saradnju s italijanskim naučnikom zbog sramne, seksističke izjave o ženama - a istovremeno, Dona Strikland je osvojila Nobela za fiziku, prva žena koja je to postigla od 1963.

Ove dve vesti, iako nisu povezane, dosta nam govore o tome zašto čitavih pet decenija žene nisu nagrađivane u oblasti fizike.

Naime, CERN je otpustio Alesandra Strumiju, nakon što je rekao da je fizika samo za muškarce i optužio žene da dobijaju mesta u toj branši samo zbog rasprave o ravnopravnosti polova.

U petak je evropska organizacija za nuklearna istraživanja organizovala seminar u Ženevi na koji je bio pozvan Alesandro Strumija, italijanski naučnik sa univerziteta u Pizi.

Više naučnica koje su učestvovale na tom seminaru odmah je na društvenim mrežama podelilo njegove seksističke izjave.

AFP piše kako on nije bio na seminaru, ali je agencija imala uvid u prezentaciju Strumije u kojoj kaže da su muškarci sve više diskriminisani na području fizike.

Sve važniju ulogu žena na radnim mestima vezanim uz fiziku on objašnjava isključivo sve većim brojem rasprava o pitanju pola, a ne njihovim kvalifikacijama.

U svojoj prezentaciji kaže:

- Fiziku su izmisliti i izgradili muškarci, u to područje ne ulazi se pozivnicom. Fizika nije seksistička prema ženama, Ali istina nije važna jer radi se o političkoj borbi spolja.

CERN, na čijem je čelu Italijan Fabiola Đanoti, u saopštenju ocenjuje "posebno šokantnom prezentaciju koju je izneo taj pozvani naučnik".

Nakon ovog skandala, danas je objavljenjo da je kanadska naučnica Dona Strikland osvojila Nobela za svoj rad sa laserima.

Švedska akademija nauka je već neko vreme na udaru kritika zbog odnosa prema ženama. Iako je tačno da su se žene nekada manje bavile naukom, bilo je to iz razloga što joj nisu imale pristupa, zbog svoje nametnute uloge u društvu, koja ih je ograničavala.

Upravo zbog stavova kakve ima Strumija, a koji nisu retki unutar naučnih krugova, ženama je i danas pristup i napredovanje u "muškom svetu" nauke i dalje otežan.

Podsetimo, zbog optužbi za seksualno uznemiravanje unutar Švedske akademije ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost.

Suprug jedne od članica Švedske akademije je optužen za seksualno uznemiravanje. Ona je dala ostavku, kao i glavešina akademije i još četiri druga člana.

Najbolja knjiga ove godine biće proglašena 2019, kada će Švedska akademija zapravo imenovati dva pobednika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.