UBICA IZ TORONTA BIO JE ČLAN GRUPE SA OPASNOM IDEOLOGIJOM: Veruju da su manje privlačni muškarci žrtva NEPRAVDE, a glavni krivci su ŽENE!
Alek Minasian, Foto: Profimedia

ima ih 40.000

UBICA IZ TORONTA BIO JE ČLAN GRUPE SA OPASNOM IDEOLOGIJOM: Veruju da su manje privlačni muškarci žrtva NEPRAVDE, a glavni krivci su ŽENE!

“Insel” je akronim od “celibata protiv vlastite volje”, što je zajednica kojoj se priključuju seksualno frustrirani muškarci koji mrze žene

Objavljeno:

Krvavi pohod Aleka Minasiana (25), koji je u Torontu kombijem ubio desetoro ljudi, zavio je Kanadu u crno.

Malo pre napada, ubica je objavio poruku na društvenoj mreži Fejsbuk. Neupućenoj osobi iz sadržaja ne bi bilo jasno o čemu Minasian govori.

- Pobuna Insela je počela! Svaki Čad i Stejsi biće zbačeni! Svi pozdravite vrhunskog gospodina Eliota Rodžera! - napisao je Minasian sedajući u svoj kombi, paleći motor i zaletavajući se pretežno u prolaznice.

Izbor žrtava prema svemu sudeći nije bilo slučajan. Malo koji Kanađanin se sećao Eliota Rodžera, a malo ih je znalo ko su “Inselsi”.

Iako tvrde da nisu s njim povezani, Minasian je evidentno pripadao toj ženomrzačkoj subkulturi. “Insel” je akronim od “celibata protiv vlastite volje”, što je zajednica kojoj se priključuju seksualno frustrirani muškarci koji mrze žene.

Vokabularu “Inselsa” Čad je oznaka za seksualno aktivnog muškarca, a Stejsi je seksualno privlačna žena. Zajednica je razvila ideologiju u čijem je središtu verovanje da je savremeni svet nepravedan prema manje privlačnim i neuobičajenim muškarcima. U zajednici se javlja mržnja i prema drugim muškarcima jer “dok neki imaju brojne seksualne partnerke, drugi nemaju nijednu”. Žene pritom biraju na “seksualnom tržištu”.

Inselsi osuđuju žene jer im uskraćuju pravo na seksualni odnos. Reč je o relativno novom obliku muške suprematističke ideologije koji je izrastao iz kurseva o umetnosti pronalaženja partnerki u kojem je manipulacija u prvom planu zavođenja žene.

Međutim, Incelsi smatraju da se na taj način žene suviše humanizuje. Najekstremniji pripadnici zajednice propagiraju silovanje i druge oblike nasilja nad ženama. Svi članovi slažu se da je uskraćivanje seksa muškarcima nepravedno.

Pobuna Incelsa o kojoj Minasian govori ponekad se spominje kao “ustanak beta-mužjaka” koji žele zbaciti “ugnjetavačko feminističko društvo”. Incelsi su se do decembra prošle godine okupljali na jednom od foruma na Reditu, popularnoj onlajn zajednici za rasprave. Tamo i dalje objavljuju svoje stavove, iako ih je Redit zabranio zbog širenja mržnje.

Zajednica je na toj internetskoj platformi okupljala 40.000 članova, ali nije sigurno koliko je među njima aktivnih korisnika, a koliko jednokratnih znatiželjnika. Zbog pritiska na mejnstrim portalima Incelsi su bili primorani prebaciti se na sumnjivija mesta na internetu, poput 4chana, gde se pod zaštitom anonimnosti često objavljuju uznemirujući sadržaji.

Ubica se u poruci na Fejbuku pre početka divljanja vozilom nazvao vojnikom Minasianom te se “javio na dužnost naredniku 4chanu”. Kanadska vojska objavila je da se Minasian pre osam meseci prijavio u vojsku, ali odustao je nakon 16 dana početne obuke.

Eliot Rodžer, kojega je Minasian pozdravio u poslednjoj poruci, presudio je sam sebi nakon što je, objavivši svoj manifest, seo u automobil i pucao po prolaznicama ubivši 6 ljudi 2014. godine u Kaliforniji. Rodžer je pre toga usmrtio svoju trojicu cimera. Kako piše "Njujork Tajms", taj 22-godišnji neželjeni devav u “inselskim krugovima” bio je smatran junakom, svecem i bratom.

Dan pre svoga krvavog pohoda po kalifornijskom gradiću Rodžer je na internet učitao video snimak s naslovom “Osveta Eliota Rodžera” u kojoj priznaje da “ima 22 godine, a nikada se nije poljubio” te se zaklinje “na kažnjavanje svih žena zbog toga”.

Eliotu Rodžeru u kasnijim je analizama prišivana etiketa narcisoidne ličnosti. Rodžer je imao i rasističke ispade. Napadao je međurasne brakove, iako je bio dete Britanca i Malajke.

Kako upozorava "Gardijan", priroda društvenih mreža ostavlja prostor za pitanja o autentičnosti poruke. Moderatori na njihovim stranicama tvrde da nikada nije bio njihov član.

Još nisu objavljena imena svih žrtava u Torontu. Ali policija je izjavila da su većina žrtava žene u dobi od 20 do 80 godina.

Minasian se u utorak obrijane glave pojavio na sudu gdje je izneseno za što ga se tereti. Bez ikakve reakcije, s rukama iza leđa, slušao je suca i mirno napustio sudnicu. U trenutku hapšenja policiji je vikao: “Ubijte me”. Oni koji su ga poznavali, tvrde kako nisu očekivali da će biti nasilan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.