IMAJU 9 I 13 GODINA, A IZGLEDAJU POPUT DVA STARCA: Zbog RETKE BOLESTI, drugačiji su od svojih vršnjaka (FOTO)
Foto: Printscreen/facebook

TRKA PROTIV VREMENA

IMAJU 9 I 13 GODINA, A IZGLEDAJU POPUT DVA STARCA: Zbog RETKE BOLESTI, drugačiji su od svojih vršnjaka (FOTO)

Prosečna starost koju dožive deca koja boluju od progerije je 13 godina

Objavljeno:

Nejtan i Benet Falkone, braća iz Pensilvanije, dva su normalna i zaigrana dečaka koje raduje sve što i njihove vršnjake. Ono po čemu se razlikuju od svih svojih vršnjaka je retka bolest od koje boluju. Iako su tek napunili 13 i 9 godina, braća Nejtan i Benet izgledaju poput dva starčića u poodmakloj dobi. Oni, naime, boluju od progerije, ekstremno retkog sindroma ubrzanog starenja koji se ispoljava u ranom detinjstvu i nažalost dovodi do prevremene smrti.

Oni su dvojica od tek troje dece koja u celom SAD-u boluju od progerije i koji će, pokazuju statistike, najverovatnije doživeti, u najboljem slučaju, rane dvadesete godine. Prosečna starost koju dožive deca koja boluju od progerije je 13 godina, a prepoznaju vrlo lako - ona imaju slabije razvijenu donju vilicu, krhke su građe i ćelavi. I dok progerija nagriza fizičko zdravlje, ta bolest na sreću nema nikakav uticaj na intelektualni razvoj.

Ipak, Nejtana i Beneta statistike ne zanimaju previše. Oni su vrlo živi i aktivni dečaci koji su upravo prošli prvu fazu testiranja leka koji bi, nadaju se lekari, trebao dramatično da uspori brzinu starenja, piše Dejli Mejl. Već i sama činjenica da se Nejtan oseća vrlo dobro u godinama koje ne dožive mnoga deca koja obole od progerije, velik je uspeh.

Nejtana i Beneta statistike ne zanimaju previše
Nejtana i Beneta statistike ne zanimaju previše foto: Printscreen/facebook

Oboleli od progerije najčešće umiru od srčanog ili moždanog udara. Prvo im godinama postepeno raste nivo holesterola u krvi, arterije im očvrsnu i onda je srcu sve teže da pumpa krv. Od stanja koje većinu ljudi zatekne u 80-im godinama života, oni boluju od malih nogu.

Zahvaljujući lečenju kojem su podvrgnuti, Nejtan i Benet osećaju se vrlo dobro. Holesterol im je pod kontrolom, a lekari predviđaju da bi dečaci sljedeće četiri godine mogli da požive i imaju kvalitetan život. A do tada će, nadaju se, lekovi i metode lečenje dodatno napredovati.

BONUS VIDEO: JOVICA KRENUO DA STRASNO LJUBI MINU: Ona se batrgala i poručila mu "ne možeš to da radiš", kasnije je MALO POPUSTILA!

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.