OVI MIŠEVI SU POSTALI UGROŽENA VRSTA ZBOG PARENJA: Mužjaci na kraju sesije od 14 SATI umru od UMORA, a ženke nastavljaju da žive! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen / TheQUTube

australija

OVI MIŠEVI SU POSTALI UGROŽENA VRSTA ZBOG PARENJA: Mužjaci na kraju sesije od 14 SATI umru od UMORA, a ženke nastavljaju da žive! (VIDEO)

Crnorepi i srebrnoglavi torbarski miševi, koji žive samo u Kvinslendu, pare se sa svojim partnerima 14 sati. Nakon toga, mužajci su toliko iscrpljeni da umiru.

Objavljeno:

Dve vrste torbarskih miševa čiji mužjaci umiru nakon maratonskog parenja stavljene su na listu ugroženih vrsta od strane australijskih zvaničnika.

Crnorepi i srebrnoglavi torbarski miševi, koji žive samo u Kvinslednu, pare se sa svojim partnerima 14 sati. Nakon toga, mužajci su toliko iscrpljeni da umiru.

- Oni su potpuno sluđeni i trče od jednog do drugog partnera, a parenje traje više sati pa je veoma iscrpljujuće - objašnjava Endru Berker, koji je otkrio obe vrste.

Dugo parenje uzrokuje lučenje puno testosterona, koji utiču na njihove organe i dovode do smrti.

Za razliku od mužjaka, ženke prežive dve nedelje parenja i nakon toga mogu da žive i do 2 godine.

Međutim ova vrsta miševa nije ugrožena samo zbog načina na koji se pari, već i zbog promene klime i okoline u kojoj žive. Australija ima najviše vrsta koje nestaju, i naučnici strahuju da će uskoro ovi miševi potpuno nestati sa planete.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RT.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.