SVAKOG SEKUNDA može da GRUNE i da ubije MILIONE LJUDI!
Mogao bi da eksplodira svakog momenta, Foto: Pixabay

opasno!

SVAKOG SEKUNDA može da GRUNE i da ubije MILIONE LJUDI!

Poslednja prava, velika erupcija zabeležena je 1631. godine, kad je poginulo 6.000 ljudi

Objavljeno:

Svaki put kad se javi požar na Vezuvu, vulkanu pored Napulja, stanovnicima nije svejedno.

Mnogima pada na pamet ono najgore, ali uvek ispadne da je reč o požaru koji guta vegetaciju po obroncima vulkana.

Vezuv je napoznatiji po svojoj erupciji iz 79. godine kada se piroklastični tok ogromnom brzinom sjurio na rimske gradiće Pompei i Herkulaneum, pobivši hiljade stanovnika.

Poslednji put je eksplodirao 1944. i ubio 26 ljudi, ali je poslednja prava, velika erupcija zabeležena 1631. godine, kad je poginulo 6.000 ljudi.

Prošle godine italijanske vlasti počele su rad na planu evakuacije 700.000 mogućom erupcijom najugroženijih ljudi. Tome se prionulo nakon što je nekolicina geologa oštro upozorila da je pitanje trenutka kad će Vezuv opet proraditi, dok su drugi stručnjaci pritom bili zgroženi katastrofalnim stanjem tamošnjih saobraćajnica.

Sadašnje stanje, ukoliko bi Vezuv opet počeo da bljuje vatru, dovelo bi do pokolja. Danas tamošnje službe 24 sata dnevno prate nivo emisije gasova iz vulkana, seizmičku aktivnost i sve ostalo što bi moglo poslužiti kao indikator jednog dana kad do erupcije doista dođe.

Onih 700.000 ljudi, za koje vlasti pokušavaju osmisliti sistem hitne evakuacije, žive u "crvenoj zoni". Njihov plan je da dovedu sistem dotle da se oni svi do jednog mogu evakuisati u roku od 72 sata.

Koliko bi to moglo biti dovoljno brzo, po mnogima je otvoreno pitanje jer se Napulj nalazi duboko unutar kruga od 20 kilometara za koji se smatra da bi bio pogođen vrućim pepelom i dimom u slučaju eksplozivne erupcije Vezuva.

Od 2004. vlada Italije pokrenula je program po kojem svakom stanovniku nudi 30.000 eura da se odseli iz "crvenog područja".

Koliko je Vezuv zaista opasan? Mnogima je dovoljan već i podatak da planina leži na sloju magme, smeštene duboko u Zemljinoj kori, površine oko 400 kilometara kvadratnih. Najaktivniji vulkan na svetu, Kulaeua, koji se od 1952. budio 34 puta, leži na puno manjem basenu magme nego Vezuv koji je od 79. godine probleme pravio nekih 30-ak puta. Naučnici smatraju da će sledeća erupcija biti izrazito eksplozivna i da će iz grotla tada stene izletati brzinom i većom od 150 kilometara na sat.

Vezuv, u stanju u kojem je danas, može da ugrozi živote tri miliona ljudi. Italijanski i britanski naučnici su predstavili rezultate istraživanja prema kojem je opasnost erupcije puno veća nego što su smatrali proteklih godina. Ispalo je da se energija za erupciju skuplja u podzemlju širom površine od 100 kilometara kvadratnih na kojoj je u praistoriji postojao supervulkan.

Njegov ostatak je velika dolina čiji deo je Napuljski zaliv. Erupcija tog vulkana pre 39.000 godina snažno je uticala na klimu cele planete, a prethodna takva dogodila se pre nekih 200.000 godina. Velika erupcija Vezuva zaista se može dogoditi bilo kad, danas ili za sto godina. Ljudi se ne odazivaju na pozive na iseljavanje zato što vulkan ne doživljavaju kapo pretnju, jer u prethodnim podizanjima uzbune, u 70-ima i 80-ima nisu imali nikakvih drugih problema.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.