BOGATA DRŽAVA, a uvodi RADNO VREME OD 28 SATI!!!
Radnici u ovoj državi baš imaju sreće, Foto: Pixabay

pa neverovatno!

BOGATA DRŽAVA, a uvodi RADNO VREME OD 28 SATI!!!

Svojim radnicima nudimo već da biraju između 100 različitih modela radne nedelje - rečeno je

Objavljeno:

Milionima radnika u Nemačkoj mogla bi da se ostvari želja o radnoj nedelji koja traje samo 28 sati!

Ovo je posledica dogovora koji su sindikalci postigli sa čelnicima više od 700 kompanija. Od sledeće godine će 2,3 miliona radnika, članova sindikata, moći da uživa u fleksibilnom radnom vremenu i povećanju plate.

Dogovor je postignut za vreme pregovora sindikata IG Metall i predstavnika više od 700 kompanija u severozapadnoj Nemačkoj. Očekuje se da će ovo imati i veliki uticaj na celu nemačku industriju.

Tako će od 2019. godine radnici u mnogim njemačkim inženjerskim kompanijama, kao što je Daimler, vlasnik Mercedes-Benza, moći odabrati rad u 28-satnoj radnoj nedelji, i to maksimalno na dve godine, piše CNN.

- Ovako će se postaviti standardi i za druge - rekla je Megan Grin, glavna ekonomiskinja kompanije Manulife Asset Management.

Smanjenje radnih sati prati i smanjenje plate, ali sindikalisti smatraju da će sa odobravanjem ovakvu odluku dočekati radnici koji žele da se brinu o svojoj deci ili članovima porodice. Svi oni koji žele da zarade više uvek mogu raditi po uobičajenom radnom vremenu od 40 sati nedeljno.

Odluka dolazi u pogodnom trenutku za poslodavce i radnike s obzirom na malu nezaposlenost i snažan ekonomski rast.

- Možete očekivati da se slični dogovori postignu i u drugim delovima industrije i regije - naglašava Famke Krumbmiler iz konsultantske kompanije OpenCitiz.

Mogućnost korišćenja kraće radne nedelje biće ponuđena i radnicima koji nisu članovi sindikata a rade u kompanijema koje su postigle dogovor. Jedna od kompanija koja je najavila uvođenje 28-satne radne nedelja je Daimler kao nastavak niza fleksibilnih mogućnosti koje nudi svojim radnicima.

Bosch, koji zapošljava 138.000 radnika u Nemačkoj, naglašava kako će svojim radnicima ponuditi i povećanja plate i druge pogodnosti.

- Bosch svojim radnicima nudi već sada odabir između 100 različitih modela radne satnice - naglasio je njihov PR Simon Šmit.

Iako većina kompanija podržava dogovor, među potpisnicima ima i onih koje nisu potpuno zadovoljne. Radničko udruženje Südwestmetall smatra da je reč o kompromisu s mnogim "bolnim elementima".

- Biće to teško za mnoge kompanije - naglašavaju.

Njihov PR Folker Štajnmajer smatra da će se zbog kraćeg radnog vremena javiti potreba za dodatnom radnom snagom. Ipak se pretpostavlja kako će većina radnika hteti da radi duže zbog veće plate.

- Već je nekoliko kompanija ponudilo svojim zaposlenima slobodan izbor između radne nedelje od 30, 35 ili 40 sati, i pokazalo se da se većina odlučila za dužu radnu nedelju koja im nosi i veću zaradu - naglašava Štajnmajer.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.