ALPINISTKINJA KOJA JE PREŽIVELA PLANINU SMRTI: Njen partner je ostao IZGUBLJEN, a ona je doživela jezive HALUCINACIJE!
Elizabet Revol, Foto: Youtube printscreen

neverovatna priča

ALPINISTKINJA KOJA JE PREŽIVELA PLANINU SMRTI: Njen partner je ostao IZGUBLJEN, a ona je doživela jezive HALUCINACIJE!

Zbog priviđanja ostala je bez čizme, zbog čega joj je stopalo promrzlo

Objavljeno: 19:15h

Francuska alpinistkinja Elizabet Revol prošle nedelje je spašena sa podnožja vrha Nanga Parbata u pakistanskom delu Himalaja, dok je njen partner, Tomek Makevic iz Poljske, ostao izgubljen na planini i verovatno je preminuo od smrzavanja.

Francuskinja je za AFP opisala kako je njihov uspon krenuo po zlu i zašto je bila prisiljena da napusti oslabelog i bolesnog kolegu alpinista kako bi sama imala šanse da se spasi s notorne "planine ubice".

Ona je sa Tomekom krenula u osvajanje vrha 20. januara. Nakon nekoliko dana su se približili 8.120 metara visokom vrhu planine.

Ali, nakon što su osvojili vrh, Tomek je počeo da se žali da ne vidi ništa.

- Nije koristio masku jer je tokom dana bilo maglovito. Do sumraka je već imao upalu očiju - priča Elizabet.

Spuštali su se polako, a Tomek se pridržavao za njena ramena. Takođe, počeo je i teško disati.

- Skinuo je zaštitu koju je nosio ispred usta i počeo se smrzavati. Prvo je njegov nos pobeleo, a potom ruke i stopala.

Oni u takvim uslovima više nisu mogli da se spuštaju, pa su se sakrili u pukotinu na planini. Tomek je bio u sve gorem stanju te mu se u jednom trenutku iz usta počela slevati krv, što je znak nakupljanja tečnosti u telu, to jest krajnjeg stadijuma akutne visinske bolesti.

Elizaber je poslala nekoliko SMS poruka u kojima je zatražila pomoć, a iz spasilačke službe su joj odgovorili da se spusti na 6000 metara nadmorske visine.

Tada je odlučila da ostavi Tomeka i sama je krenula niz planinu.

- To nije odluka koju sam ja donela, bila mi je nametnuta - rekla je ona.

Međutim, napravila je kobnu grešku - nije ponela ni ćebe i pokrivač za telo. Milslila je da će je spasioci brzo pronaći. Ali, spasioci nisu pojavili ni sledećeg dana, i morala je još jednu noć da provede u nekoj pukotini. Tada su počele i njene halucinacije.

- Videla sam ljude kako mi donose vrući čaj, i bila sam uverena kako im moram dati jednu svoju čizmu kako bi im zahvalila - rekla je Francuskinja koja je čizmu zaista i skinula. Naravno, ni ljudi ni čaja nije bilo.

Elizabet nakon spašavanja
Elizabet nakon spašavanjafoto: AP

Pet sati nakon što je ostala bez čizme, dobila je promrzline na nozi. Ali, tada je i prvi put čula helikopter koji zbog jakih vetrova nije mogao doći do nje. U strahu da će morati provesti još jednu noć na planini, Revol je započela novi silazak niz planinu. Na njenu sreću naišla je na jedan od spasilačkih timova koji je bio u potrazi za njom. Njezino stopalo već je bilo smrznuto, a rukavice potpuno mokre.

Posle spašavanja Revol je prevezena u glavni grad Pakistana Islamabad, a potom u Švajcarsku iz koje je napokon stigla u Francusku.

Lekari još uvek nisu sigurni hoće li joj amputirati delove ruku i levo stopalo. Uprkos tome, ona želi da nastavi sa planinarenjem.

- Treba mi ovo - rekla je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Jutarnjii.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.