SLOVENIJA UBLAŽAVA RESTRIKTIVNE MERE: Ovo su novi uslovi za srpske državljane
Slovenija, Foto: Printscreen

POPUŠTANJE MERA

SLOVENIJA UBLAŽAVA RESTRIKTIVNE MERE: Ovo su novi uslovi za srpske državljane

Vlada u Ljubljani je objavila da se kovid 19 više ne smatra karantinskom bolešću

Objavljeno:

Za ulazak u Sloveniju više nije potrebna kovid propusnica, a oni koji su bili u visokorizičnom kontaktu sa zaraženom osobom ne moraju da budu u karantinu.

To su promene u režimu epidemioloških restriktivnih mera koje danas stupaju na snagu u Sloveniji, prenela je agencija STA.

Vlada u Ljubljani je objavila da se kovid 19 više ne smatra karantinskom bolešću, zbog čega nema potrebe da putnici moraju da imaju dokaz o vakcinaciji, rekonvalescenciji ili testiranju.

Iako karantin više nije obavezan za one koji su imali bliski kontakt sa inficiranima, savet tim osobama je da se samotestiraju u narednih sedam dana.

1 / 6 Foto: Profimedia

Kao rezultat ovih promena, obustavljeno je i praćenje kontakata zaraženih, ali, prema rečima ministra zdravlja Slovenije Janeza Poklukar a, sva ostala ograničenja ostaju na snazi.

Ipak, prema podacima dostupnim na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, koji su poslednji put ažurirani 18.02.2022. godine, važeći uslovi za ulazak srpskih državljana u Sloveniju su sledeći:

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali korona virus, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.

Za tranzit kroz Republiku Sloveniju neophodno je posedovati dokaz o ulasku u zemlju odredišta i može trajati maksimalno 12 sati .

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.