OMIKRON DIVLJA U SLOVENIJI! Zabeleženo više od 4.000 zaraženih
Omikron, Foto: Profimedia

užas

OMIKRON DIVLJA U SLOVENIJI! Zabeleženo više od 4.000 zaraženih

Vlada je odredila i izuzeća od obaveznog kućnog karantina, pa u njega neće ići oni koji su COVID-19 oboleli

Objavljeno: 11:27h

U Sloveniji je u protekla 24 sata ponovo registrovano više od 4.000 novozaraženih korona virusom, a zbog širenja omikron varijante vlada je odredila nova pravila za karantin za osobe koje su bile u rizičnom kontaktu.

Ministar zdravlja Janez Poklukar izjavio je nakon sednice vlade da se kućni karantin za takve kontakte od ponedeljka skraćuje sa 10 na 7 dana, prema novom protokolu koji su preporučili epidemiolozi.

Za izlazak iz takvog karantina neće biti potreban novi negativan test, jer se, prema ocenama epidemiologa, simptomi zaraze u 95 odsto slučajeva pokažu za sedam dana, prenosi Hina.

Vlada je odredila i izuzeća od obaveznog kućnog karantina, pa u njega neće ići oni koji su COVID-19 oboleli pre manje od 45 dana i oni koji su primili osnovne doze vakcine.

U karantin neće ići ni oni koji su dobili buster dozu vakcine Fajzer i Moderna vakcine, kao i osobe koje su preležale kovid-19, što moraju dokazati pozitivnim PCR testom od koga je prošlo najmanje 10, a najviše 45 dana.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 4.066 novih slučajeva infekcije korona virusom, skoro 200 više nego prethodnog dana i oko 2.000 slucajeva više nego pre sedam dana.

Zbog širenja omikron varijante koja u Sloveniji postaje dominantna, slovenačka vlada juče je održala sastanak sa vodećim privrednicima, pozivajući ih da organiziraju proizvodni proces tako da se izbegne zatvaranje.

Ministar privrede Zdravko Pocivalšek rekao je da privreda od vlade očekuje strategiju vakcinacije kako bi se usporilo širenje epidemije.

Istakao je da se ne sme dozvoliti da epidemiološka situacija eskalira do te mere da kompanije imaju probleme sa organizacijom rada.

Predstavnici privrede saglasili su se da se moraju poštovati smernice zdravstvenih stručnjaka kako bi se osiguralo da privreda radi normalno.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.