SLOVENIJA U KANDŽAMA KORONE! Više od 4.000 novozaraženih, OMIKRON uskoro dominantan
Ilustracija, Foto: Profimedia

BROJEVI RASTU

SLOVENIJA U KANDŽAMA KORONE! Više od 4.000 novozaraženih, OMIKRON uskoro dominantan

Očekuje se da će vlada do kraja nedelje usvojiti nove mere za ograničavanje rasta epidemije

Objavljeno:

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrdjeno 4.086 novih slučajeva zaraze korona virusom, a deseti dan zaredom broj ubrzano raste, znatno više od dosadašnjih projekcija, što se pripisuje širenju omikron soja.

Sa 10.577 testova potvrđeno je 4.068 infekcija, sa 38,5 odsto pozitivnih međ u testiranim, što je znatno više nego pre nedelju dana kada je bilo 1.871 novoinficiranih, uz trećinu pozitivnih testova.

Prema nedavnom modelu širenja epidemije Instituta Jožef Štefan, izračunato je da bi broj novozaraženih u jednom danu za samo nedelju dana premašio 4.000, ali su nove procene da će omikron soj biti registrovan kod 50 odsto ukupnog broja novih slučajeva već krajem ove ili početkomsledeće nedelje, prenela je Hina.

Prema poslednjoj projekciji na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani, sada se očekuje brzo širenje omikrona i novih infekcija, tako da će ih početkom februara biti oko 8.500, a možda čak i 9.000.

Očekuje se da će vlada do kraja nedelje usvojiti nove mere za ograničavanje rasta epidemije, ali ne treba očekivati uvodjenje obavezne vakcinacije i skraćivanje karantina za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, izveštavaju mediji.

1 / 5 Foto: EPA/ Enric Fontcuberta, Ilustracija

Za uvođenje obavezne vakcinacije nema konsenzusa u struci, a protivi joj se idobar deo javnosti.

Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) protivi se smanjenju trajanja karantina na pet dana, uz negativan test, jer u populaciji i dalje postoji dosta delta varijanti koja je manje zarazna od omikrona, ali izaziva teže oboljenje i hospitalizaciju.

Prema preporukama epidemiologa vladi Janeza Janše, stroga ograničenja trebalo bi da se uvedu kada broj pacijenata na odeljenjima intenzivne nege predje 200, a sada ih ima 158.

Janez Janša
foto: BETA/Tina KOSEC

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u bolnici su trenutno 542 obolela od kovida, šest pacijenata je umrlo u poslednja 24 sata, a u zemlji je 23.041 aktivan slučaj.

Medju novozaraženim preovladjuju mlađe kategorije sa slabim simptomima, ali epidemiolozi strahuju od prenošenja zaraze na starije generacije.

Sa novim infekcijama u poslednja 24 sata, sedmodnevni prosek zaraženih u jednom danu porastao je na 2.058 slučajeva, dok je 14-dnevna incidencija 1.093.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.