BOLNICE POSUSTAJU ZBOG OMIKRONA, SVI SU NA IZMAKU SNAGE: Kod komšija nikad kritičnije
Ilustracija, Foto: . EPA/IGOR KUPLJENIK

slovenija

BOLNICE POSUSTAJU ZBOG OMIKRONA, SVI SU NA IZMAKU SNAGE: Kod komšija nikad kritičnije

Očekuje se da do većeg porasta hospitalizacije dođe kroz nedelju ili dve i da će omikron varijanta i u Sloveniji uskoro postati dominantna

Objavljeno:

Lekari u Sloveniji upozoravaju da bi zbog širenja omikron varijante korona virusa stanje u bolnicama uskoro moglo da postane alarmantno pa se zalažu za uvođenje obavezne vakcinacije protiv kovida 19.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama su u četvrtak bila 574 kovid pacijenta, dva više nego u sredu, ali epidemiolozi očekuju da će do većeg porasta hospitalizacija doći kroz nedelju ili dve i da će omikron varijanta i u Sloveniji uskoro postati dominantna.

Vlada se još nije odlučila za uvođenje novih mera premda se zadnjih dana ponovo primećuje rast epidemije i porast dnevnih zaraza.

Janša: Uskoro najverovatnije nove mere

Janez Janša
foto: Printscreen

Premijer Slovenije Janez Janša upozorio je da će najverovatnije uskoro morati da uvede nove restrikcije i "ograniči neke slobode", premda nije precizirao na šta bi se one odnosile, ali je dodao da se neće uvoditi ništa što se u nekim evropskim zemljama već ne primenjuje.

Epidemiolozi iz vladinog stručnog saveta za kovid 19 još nisu predložili obaveznu vakcinaciju, ali su nezvanično u više navrata navodili kako bi ono bilo potrebno, posebno za ranjive grupe i za one starije od 50 godina kod kojih procepljenost još nije zadovoljavajuća.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.