"226 SOROSEVIH LUTAKA": Janša izazvao buru OGORČENIH REAKCIJA na Tviteru, razbeseno BRISEL!
Janez Janša, Foto: BETA/Tina KOSEC

NEDIPLOMATSKE PORUKE

"226 SOROSEVIH LUTAKA": Janša izazvao buru OGORČENIH REAKCIJA na Tviteru, razbeseno BRISEL!

Na Janšino tvitovanje i napade na evroposlanike reagovao je i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, pozvavši Janšu da se suzdrži

Objavljeno:

Slovenački premijer Janez Janša izazvao je buru ogorčenih reakcija nizom nediplomatskih poruka na Tviteru, u pokušaju da diskredituje delegaciju Evropskog parlamenta koje boravi u Ljubljani u misiji utvrđivanja činjenica oko poštovanja načela vladavine prava, medijskih sloboda i borbe protiv korupcije.

Delagacija danas završava posetu Sloveniji, koja predsedava Evropskom unijom, i već se sastala sa predstavnicima nevladinih organizacija, novinarskih udruženja, predstavnicima pravosuđa i nezavisnih tela, dok se Janša nije sastao sa njom, a članovi njegove stranke optužili delegaciju za pokušaj rušenja Janšine vlade, prenosi Hina.

Agencija navodi da je Janša, iako sa članovima delegacije Evropskog parlamenta nije želeo da razgovara, navodno zbog nedostatka vremena, u međuvremenu objavio i podelio više poruka na društvenim mrežama, u kojima ih je pokušao lično da ih diskredituje i dovede u pitanje smisao njihove posete.

Najviše ogorčenja izazvao je njegov tvit s priloženom fotografijom "13 od 226 poznatih lutaka Džordža Sorosa u Evropskom parlamentu", među kojima su i fotografije šefice delegacije Sofi in 't Veld, kao i nekadašnjeg predsednika stranke evropskih liberala Hansa van Belena.

Na to je reagovao holandski premijer Mark Rute, osudivši Janšin, kako je naveo, "neukusan tvit" i najavivši da ce o tome dati i zvaničnu izjavu nakon što osudu prenese i slovenačkoj ambasadorki u Holandiji Sanji Štiglic, koja je pozvana na razgovor.

Janša je na to Ruteu na Tviteru poručio da su optužbe o medijskim neslobodama u Sloveniji koje širi evropska levica "besmislene".

"Ne gubite vreme s pozivanjem ambasadora i slobodom medija u Sloveniji nego "zajedno sa Sofi In't Veld zaštitite svoje novinare od ubistava na ulici", napisao je Janša, aludirajuci na tragičan dogadaj kada je u Holandiji u julu ove godine ubijen novinar Peter R. de Vries, koji je istraživao kriminalno podzemlje.

Na Janšino tvitovanje i napade na evroposlanike reagovao je i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, pozvavši Janšu da se suzdrži.

"Pozivamo Janeza Janšu da odmah prestane sa napadima na poslanika Evropskog parlamenta, takvi napadi predstavljaju i napad na evropske građane", napisao je Sasoli. On je ukazao da se konstruktivna saradnja s rotirajućim predsedništvom Saveta EU temelji na medusobnom poverenju i poštovanju.

Na to je dobio Janšin odgovor da Slovenija nije kolonija.

"Molim da kažete svojim zastupnicima da ime Evropskog parlamenta ne zloupotrebljavaju za političke spletke i besmislene optužbe na račun Slovenije", naveo je Janša u poruci Sasoliju.

Oglasio se i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, ističući da članovima Evropskog parlamenta treba omogućiti da obavljaju svoj posao "bez ikakvog pritiska".

"Medusobno poštovanje između evropskih institucija i unutar Evropskog saveta jedini je način da se ide napred", naveo je Mišel.

Od Janšinih poruka ogradili su se i osudili ih predstavnici levih opozicionih stranaka, izražavajući bojazan da se njima kvari reputacija Slovenije u Evropskoj uniji.

U međuvremenu je Janša obrisao tvit sa slikom, ali su ga mnogi podelili.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.