PREDSEDNIK VUČIĆ NA BLEDU: Verujem u ujedinjenu Evropu, ali nećemo nikoga moliti! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

o EVROPI

PREDSEDNIK VUČIĆ NA BLEDU: Verujem u ujedinjenu Evropu, ali nećemo nikoga moliti! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Festivalsku dvoranu na Bledu gde se danas održava 16. Bledski strateški forum, čija je glavna tema budućnost Evrope

Objavljeno: 12:39h

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić govori danas u Sloveniji na Bledskom strateškom forumu, koji inače tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica Evropske unije, kao i predstavnike evropskih institucija.

Predsednik, učestvuje na prvom liderskom panelu ovog Foruma pod nazivom "Budućnost Evrope - odoleti i istrajati".

Predsednik Vučić stigao U Festivalsku dvoranu na Bledu

Predsednik Vučić se na početku kratkog obraćanja zahvalio domaćinima i predstavnicima svih zemalja koje učestvuju na forumu.

- Politika je vizija, ideje i ostvarenje deklarisanih ciljeva. Ja verujem da politika ne treba da bude podilaženje narodu, već donošenje hrabrih odluka koje koriste ljudima. Ja mislim da je naš posao da služimo ljudima i našim državama, a na narodu je da prosudi kako obavljamo svoj posao - objasnio je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

- Zasad sam jedini koji predstavlja zemlju koja nije u EU, tako da ću pričati o pristupu Srbije. Prvo bih da skrenem pažnju na tri strateške problema EU.

- Prvo bih spomenuo da je EU najbolje mesto na svetu što se tiče, ali nema prostora za rast. Ali za nekoliko godina opadaće GDP, Nemamo nikakve planove da se borimo protiv pada nataliteta. Mi smo u međuvremenu počeli da nalazimo sopstvene načine da prebrodimo ekonomske poteškoće. Prošle godine smo bili broj 2 u Evropi, godinu dana pre toga broj 4, a i ove godine očekujemo da ćemo biti među prvih 5 zemalja po rastu - nastavio je predsednik.

Dodao je da je drugi problem to što Angela Merkel odlazi iz nemačke politike i to je činjenica, ako se nešto desi, ko će nazvati i tražiti nešto, koga ćemo poslušati. Vučić je naglasio da ne vidi tog nekoga.

- Balkan će jednog dana biti deo EU, do sad bili smo vrlo uzbuđeni, danas to uzbuđenje više ne postoji. Severna Makedonija je promenila ime države, obećani su im pregovori, da li su ih dobili - nisu. A za Srbiju će tako isto reći da je stanje u zemlji bolje, ali nije dovoljno, imaće zamerke. Ne tražim pomoć, samo kažem ono što je istinito, mi to vidimo. Zato ćemo se i dalje truditi da budemo bliži jednu drugima ovde u regionu, da očuvamo mir. Uzeli smo stvari u svoje ruke. Nije nas briga što nekima smeta što nemaju volan. Govorim istinu koja je vidljiva golim okom. Verujem da je posle Bregzita Evropi bilo potrebno da se proširi, ali prema mom mišljenju to se nije desilo. Trudićemo se da se približimo jedni drugima. Srbija je posvećena i želi u EU ali moramo da brinemo o sebi i zemljama na Balkanu - jasan je Vučić.

- Istakao bih da verujem u ujedinjenu Evropu i da samo tako možemo da se nosimo sa krizama. Verujem da svi treba da postanemo deo te ujedinjene Evrope. Nećemo nikoga da molimo, znamo da Srbiju čeka mnogo promena, ali smatram da nam je svima mesto u zajednici. Ako se pogleda situacija između Srbije i Hrvatske, čini mi se da se ne možemo ni oko čega složiti kad je prošlost u pitanju. Ali bez saradnje između Srbije i Hrvatske ne možemo ni da preživimo, a da ne pričamo da bez saradnje ne možemo da napredujemo- naglasio je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

Obraćanje predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija

- Kriza sa koronom podsetila nas je na naše slabosti i naše prednosti, ali nam je pokazala i koliko je Evropa solidarna - izjavio je.

Naglasio je da smo bili svedoci velike tragedije Avganistana i da ne možemo da se pretvaramo da to nije naš posao, ne možemo da ostanemo nemi na stradanja naroda u Avganistanu. Potreban nam je snažan evropski glas, koji bi se daleko čuo.

Prvi je stigao ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar koji je sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom dočekao delegacije.

Prvi zvaničnik kojeg su zajedno dočekali Janez i Logar bio je albanski premijer Edi Rama koji nije želeo da novinarima govori o očekivanjima od Foruma.

Prvog dana Bledskog strateškog foruma razgovaraće se i o oporavku nakon pandemije, zelenoj i digitalnoj transformaciji i budućnosti procesa proširenja o čemu će govoriti premijeri Slovenije Janez Janša, Crne Gore Zdravko Krivokapić, tzv. Kosova Aljbin Kurti, Poljske Mateuš Moravjecki, Hrvatske Andrej Plenković, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, najavili su organizatori.

Obraćanje slovenačkog premijera Janeza Janše

Premijer Slovenije, Janez Janša zahvalio je svima na učešću u Forumu i započeo svoj govor.

- Pre 30 godina mi Slovenci osnovali smo staru državu - naveo je Janša i govorio o istoriji Slovenije, o korona virusu, o rastu i značaju Evropske unije.

- Evropu doživljavamo kao mesto gde se poštuju ljudska prava i demokratija - naglasio je.

Na pitanje novinara šta očekuje od učešća u forumu, Aljbin Kurti rekao je sledeće:

- Očekujem da ćemo i nadalje potvrditi važnost EU. Evropske Unija treba da bude zaštićena i branjena i verujem da unutrašnje reforme ali i proširenje EU nisu u suprotnosti jedno sa drugim - naveo je Kurti.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Priština, Kurti je rekao da bi treći sastanak trebalo da se održi, ali pre svega to zavisi od Lajčaka i Borelja.

Pored slovenačkog državnog vrha na Forumu učestvuju i predsednici Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i premijeri, ministri i drugi značajni gosti iz regiona i Evrope, prenosi slovenačka agencija STA.

Očekuje se rasprava o svim glavnim pitanjima koja trenutno opterećuju EU, od pandemije kovida-19 do situacije u Avganistanu nakon povratka talibana na vlast i preteće nove izbegličke krize.

Posle panela lidera uslediće paneli bivših lidera i rasprava o ekonomskom oporavku nakon pandemije kovida-19, a za popodne je planirana nova debata - o proširenju EU i Zapadnom Balkanu, što je takodje jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja, dodaje STA.

Očekuje se da će ta diskusija biti i uvod u samit EU-Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin početkom oktobra. Uvodnu reč daće slovenački predsednik Borut Pahor, a medju učesnicima će biti lideri iz regiona.

Tokom svečane večere okupljenim gostima obratiće se i liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska.

Forum će biti nastavljen u četvrtak, kada će učesnici razgovarati o budućnosti Evrope, kao i o klimatskim promenama i njihovim posledicama po ekonomiju, transatlantske odnose i aktuelna globalna pitanja koja opterećuju medjunarodne odnose.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.