PROTESTI U LJUBLJANI UPRKOS ZABRANI OKUPLJANJA: Hiljade se udružile protiv vlade JANEZA JANŠE (VIDEO)
Protesti u Ljubljani, Foto: Printscreen/youtube

protesti u sloveniji

PROTESTI U LJUBLJANI UPRKOS ZABRANI OKUPLJANJA: Hiljade se udružile protiv vlade JANEZA JANŠE (VIDEO)

Skup su oraganizovale iste levičarske grupe koje su od prošlog proleća do kraja jeseni, kada su na snagu stupile mere zabrane okupljanja, održavale antivladine proteste

Objavljeno:

Danas se oko 17 časova u centru Ljubljane okupilo nekoliko hiljada ljudi u znak protesta protiv vlade Janeza Janše, uprkos zabrani okupljanja koja je na snazi.

Demonstranti su izašli na ulice na Dan otpora protiv okupatora u Sloveniji, a predstavnici različitih društvenih oblasti obratili su se prisutnima na Prešernovom trgu, pišu slovenački mediji.

Skup su oraganizovale iste levičarske grupe koje su od prošlog proleća do kraja jeseni, kada su na snagu stupile mere zabrane okupljanja, održavale antivladine proteste.

Prema njihovim rečima, prošlu godinu u Sloveniji nije obeležila samo epidemija, već i loši potezi vlasti poput napada na razne grupe, od kulturnih radnika, medija, nevladinih organizacija i intelektualaca, pa sve do zanemarivanja demokratskih načela.

Okupljeni građani pošli su od Prešernovog trga noseći transparente na kojima se poziva na slobodu i zastave na kojima je slika bicikla i koje su postale simbol ovih protesta, pišu slovenački mediji.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv Janeza Janše, vlade i slovenačke skupštine, a posle 18 časova prošli su i pored zgrade Vlade i Parlamenta.

Okupljenima su se obratili profesori, aktivisti, sindikalci, pesnici, predstavnici mladih i studenata...

"Civilno društvo, nevladine organizacije i aktivni pojedinci iz svih sfera društva udružili su snage u borbi protiv modernog okupatora, za slobodu, demokratiju i vladavinu zakona", naveli su organizatori.

Policija je uoči protesta danas poručila da će nadgledati proteste i kontrolisati poštovanje epidemioloških mera, a s obzirom da je trenutno dozvoljeno okupljanje do deset osoba.

Mediji izveštavaju da se, iako većina okupljenih nose maske, ne pridržavaju propisane distance, ali da do sada nema izveštaja o bilo kakvim sukobima sa policijom.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.