SUPER VESTI STIŽU IZ SLOVENIJE: Epidemija se SMIRUJE - danas samo 416 novozarežnih, a imali su i do 7 hiljada!
U Sloveniji je do sada protiv kovida-19 vakcinisano malo više od petine stanovnika, Foto: Printscreen

koronavirus

SUPER VESTI STIŽU IZ SLOVENIJE: Epidemija se SMIRUJE - danas samo 416 novozarežnih, a imali su i do 7 hiljada!

Pozitivno je bilo 15,5 odsto testiranih dok je nedeljni prosek pao na 688 slučajeva dnevno

Objavljeno:

U Sloveniji je u poslednja 24 sata pet osoba umrlo i 416 se zarazilo korona virusom, objavila je danas vlada i pozvala gradjane da, uprkos poboljšanju epidemiološkog stanja, budu strpljivi, pridržavaju se mera i vakcinišu kako bi se treći talas ugasio do početka leta. Broj novih infekcija potvrdjen PCR testovima smanjen je u odnosu na prethodni dan, a na nedeljnom novou manji je za čak 12 odsto.

Pozitivno je bilo 15,5 odsto testiranih dok je nedeljni prosek pao na 688 slučajeva dnevno, dok je broj hospitalizovanih neznatno veći. Prema podacima ministarstva zdravlja u bolnicama je trenutno 630 kovid pacijenata, od kojih je 157 na odeljenjima intenzivne nege, prenela je Hina.

U Sloveniji je do sada protiv kovida-19 vakcinisano malo više od petine stanovnika, a epidemiolozi očekuju da bi uz pozitivne trendove treći talas epidemije mogao da se ugasi za dva meseca kad bi se zemlja opet našla u "zelenoj" fazi.

Tad bi se, ne računajući osnovne protivepidemiološke mere, ukinule sve restrikcije osim rada barova, diskoteka i noćnih klubova. Ministar zdravlja Janez Poklukar i premijer Janez Janša pozvali su gradjane prethodnih dana preko Tvitera da "još malo izdrže" i poštuju mere, ne zloupotrebljavajući nedavna popuštanja kojim je dozvoljeno kretanje izmedju regina, rad terasa na otvorenom i delimično otvaranje hotela a od sutra i održavanje sportskih takmičenja ali bez publike.

Uprkos tome, u privrednim delatnostima gde još uvek važe restrikcije kao i u javnosti, preovladjuje nezadovoljstvo vladom i njenim odgovorom na epidemiju, pa su posle antivladinih "biciklističkih" protesta u Ljubljani slični održani danas u Mariboru na centralnom gradskom trgu gde se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Bonus video:

00:39

NASLEĐIVANJE KNJIGA NEMOGUĆE: Zbog promena u nastavi roditelji prinuđeni da kupuju nove komplete, cene idu do čak 17.000 DINARA!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.