ČUDO PRIRODE KOJE VAM SE NALAZI NADOHVAT RUKE: Magično NESTAJUĆE JEZERO u našem KOMŠILUKU je pravi RAJ (FOTO)
Cerkinško jezero, Foto: Printscreen/Instagram/klemen.jagodic

lepote slovenije

ČUDO PRIRODE KOJE VAM SE NALAZI NADOHVAT RUKE: Magično NESTAJUĆE JEZERO u našem KOMŠILUKU je pravi RAJ (FOTO)

Cerkinško jezero je nestajuće jezero koje se nalazi u Sloveniji

Objavljeno:

Priroda je neverovatna, skriva bezbroj čuda i lepota, a naše je samo da joj se divimo, čuvamo i održavamo. A to veoma dobro znaju ljudi u Sloveniji, čija se zemlja i smatra jednom od najčistijih na svetu. Osim predivnih zelenih predela koji hipnotišu, ova zemlja ima i jedno od najneobičnijih jezera u Evropi.

Naime, reč je o Cerkniškom jezeru, poznatijem i kao nestajućem jezeru čijim se blagodatima može diviti isključivo u jesen kada padaju kiše i u proleće kad se topi sneg.

Ovo jezero u letnjim mesecima i za vreme velikih suša voda odlazi ispod zemlje, zato je ovaj period pravi za put u Sloveniju.

Nalazi se na pedesetak kilometara od Ljubljane i okruženo je Dinarskim gorjem, Slivnicom i Javorničkim brdima i pravi je mali raj za planinare i ljubitelje dugih šetnja prirodom.

Cerkniško jezero dugo je 10,4 km, široko 4,7 km s maksimalnom dubinom od 10 metara, a kada je krško polje poplavljeno površina mu dostiže do 38 kilometara kvadratnih što ga ujedno čini i najvećim jezerom u Sloveniji.

Kada je jezero u punoj snazi moguće je da se obiđe kajakom i da se prevesla sa jednog kraja na drugi, a upravo je na tom jezeru zabeležena najstarija tehnika rezbarenja čamaca od drveta.

Nakon vožnje jezerom možete da posetite i ostale prirodne atrakcije u blizini.

Među njima se svakako ističe Dolina Rakov Škocjan, pećina Križna jama, koja je jedna od najlepših turističkih vodenih pećina u Sloveniji kao i planina Slivnica.

U ovom delu jugozapadne Slovenije nećete naći velike hotelske objekte i luksuzne restorane, ali uživanja u gostoljubivosti i otvorenosti manjih turističkih domaćinstava, restorana i brojnih vrsta privatnih smeštaja svakako ne nedostaje.

Uživajte u čarima Notranjske regije i čudima prirode.

Bonus video:

00:43

Misteriozno jezero Lugu

(Espreso/Žena Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.