ČUVENI SLOVENAČKI METEOROLOG IZNEO PROGNOZU ZA EVROPU I BALKAN: Superćelijske oluje NISU GOTOVE, evo šta nas ČEKA
Superćelijska oluja, Foto: Zorana Jevtić

spremite se

ČUVENI SLOVENAČKI METEOROLOG IZNEO PROGNOZU ZA EVROPU I BALKAN: Superćelijske oluje NISU GOTOVE, evo šta nas ČEKA

Od ponedeljka do srede u centralnoj Evropi sa alpskim područjima, Italiji, severnom i centralnom delu Balkanskog poluotoka očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda

Objavljeno:

Slovenački meteorolog Marko Korošec najavio je da bi izuzetno jaki vetrovi mogli uzrokovati lomove i veliku štetu na drveću u parkovima. On ističe da sledi teška prognoza za centralnu Evropu i Balkansko poluostrvo sa ekstremnim uslovima za snažan grad, razorne vetrove i tornada u ponedeljak i utorak.

"Prethodni dani pokazali su vanredan vremenski obrazac u centralnoj Evropi. Brojne teške vremenske nepogode sa tornadima, snažnim gradom, iznenadnim poplavama i jakim vetrovima razorile su alpsko područje, severnu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i centralni Balkan. Značajnije nepogode, uključujući snažan grad, predviđaju se od ponedeljka do srede, jer još jedan snažan i dubok frontalni talas ulazi u pregrejanu zemlju", izjavio je Korošec.

Kako navodi, od ponedeljka do srede u centralnoj Evropi sa alpskim područjima, Italiji, severnom i centralnom delu Balkanskog poluotoka očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda.

"Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije sa snažnim gradom, tornado, bujične poplave i razorni vetrovi", upozorava Severe Weather koji unutar svog upozorenja posebno apeluje da se pažljivo prate područja uz jadransku obalu, gde su mnogi na odmoru i kampuju.

Bonus video:

00:28

Superćelijska oluja u Beogradu

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.