NEKOLIKO SATI DO NEVREMENA: Upaljen NARANDŽASTI alarm u Sloveniji
Nevreme u Sloveniji, Foto: PrintScreen/ Twitter/ ARSO vreme

nevreme

NEKOLIKO SATI DO NEVREMENA: Upaljen NARANDŽASTI alarm u Sloveniji

Prema prognozama Sloveniju u julu očekuje još hladnih dana zbog nevremena koje se sprema

Objavljeno: 12:45h

Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije (Arso) ponovo je izdala narandžasto upozorenje za celu zemlju. U severnom delu zemlje pljuskovi će se nastaviti tokom dana, a u južnom delu postoji verovatnoća da će u drugom delu dana pasti jak grad.

Nad Alpima se zadržava hladan front, a, takođe i dalje duva jak jugozapadni do zapadni vetar, pa se u narednim satima očekuje novo nevreme.

Prema rečima meteorologa Branka Gregorčiča, danas nas očekuju slične vremenske pojave kao prošle nedelje. Nevreme će se nastaviti, što se odnosi uglavnom na područje Gorenjske, Koruške, delove Štajerske i Prekmurja, rekao je on na konferenciji za medije.

On apeluje na građane da ograniče aktivnosti na otvorenom u vreme kada će vremenske neprilike biti najjače.

Do srede u ponoć, zapljusnuće znatno hladniji vazduh. Može ponovo doći do jačih udara vetra i grada, koji lokalno mogu biti jaki, posebno na jugu Slovenije. U međuvremenu, na severu zemlje glavnu opasnost predstavljaće pljuskovi, a istovremeno raste opasnost i od bujičnih poplava. Poplave su najverovatnije u Koruškoj i Štajerskoj, ali do izlivanja može doći i na drugim mestima.

Najkasnije do sutra ujutru padavine će prestati i počeće da se razvedra. Biće mnogo mirnijih dana, rekao je meteorolog.

Jak olujni pojas napravio je haos na području Nove Gorice uz jak vetar koji je oborio nekoliko stabala i električnih stubova, a odneo i baštenski nameštaj.

Vetar je oborio drveće i u okolini Tolmina.

Nevreme je ponovo zahvatilo deo Savinjske regije. Olujni sistem praćen je jakim udarima vetra, pljuskovima i gradom, javlja Meteoinfo Slovenija.

Žestoko nevreme zahvatilo je i Velenje, a moguć je i nagli porast bujičnih vodotokova.

U pojedinim delovima Slovenije nevreme otežava i saobraćaj.

Kiša, Padavine, Oblačno, Oblačno vreme, Pljusak, kisa
foto: Zorana Jeftić

Voz iz Kopra za Bled morao je da se vrati u Anhovu zbog oborenih stabala na pruzi. Vozači prilagođavaju brzinu i način vožnje uslovima na putu.

„Upozoravamo vozače da je zaustavljanje vozila ispod nadvožnjaka i u tunelima opasno i zabranjeno“, upozoravaju iz saobraćajno-informativnog centra.

Arso ne isključuje mogućnost bujičnih poplava. Kako su napisali, zbog pljuskova će verovatno doći do izlivanja reka, piše portal 24.ur.

Komandant Civilne zaštite Slovenije Srečko Šestan izdao je u ponedeljak naredbu o povećanoj pripravnosti koja važi do četvrtka ujutru. On je upozorio da se moraju poštovati sva uputstva nadležnih službi na terenu, odnosno civilne zaštite, vatrogasaca i policajaca.

Bonus video:

02:10

SRBIJA DOBIJA ALARM ZA NEVREME! Građani će dobijati SMS upozorenja zbog PRIRODNIH KATASTROFA: Sve će se slati sa OVOG BROJA

(Espreso/ Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.