"MOŽE BITI JAČE OD ONOG KOJE NAS JE VEĆ POGODILO": Hrvatski meteorolog UPOZORIO na STRAVIČNO NEVREME KOJE SLEDI
Nevreme / ilustracija, Foto: FACEBOOK / SCREENSHOT

novo nevreme preti balkanu

"MOŽE BITI JAČE OD ONOG KOJE NAS JE VEĆ POGODILO": Hrvatski meteorolog UPOZORIO na STRAVIČNO NEVREME KOJE SLEDI

Neki od slovenačkih stručnjaka najavljuju da ova oluja može biti jača od one prošle srede, a na pitanje da li je to zaista tako, Vikić-Topić odgovara da, nažalost - jeste

Objavljeno:

Nova oluja koja je već zahvatila Italiju i delove Slovenije, kreće se ka Hrvatskoj, pa su posebna upozorenja izdali DHMZ i Civilna zaštita. Meteorolog Nikola Vikić-Topić upozorava u Dnevniku Nove TV da vreme može biti opasno i da je moguće da se ponovi jako nevreme od pre nekoliko dana.

- Za utorak su meteoalarm upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda na snazi za celu Hrvatsku. Za veći deo zemlje ova upozorenja se odnose na jake pljuskove i grmljavinu. Uz pljuskove, duvaće i jak i olujni vjetar, a gotovo sigurno, barem lokalno, biće i grad - rekao je on.

- Za veliki deo Hrvatske reč je o narandžastim upozorenjima, što znači da će vreme u utorak biti opasno, ali želim da istaknem da je relativno velika verovatnoća da će u utorak u toku dana ova upozorenja preći u crveno, ali o tome, naravno, odlučuje Državni hidrometeorološki zavod. Mi vidimo da će svi sastojci za nevreme u utorak biti tu, ali hoće li biti nevremena i koliko jakog, zavisi od toga u kojoj će se meri ti sastojci naći na istom mestu u isto vreme - objašnjava on.

Ova oluja može biti jača od one prošle srede

- Za to koristimo tzv vrlo kratkoročnu prognozu, odnosno prognozu do šest sati unapred, gde pored modela visoke rezolucije koji računaju mogući razvoj vremena, posmatramo radare, satelite i merenja na meteorološkim stanicama koja nam otkrivaju trenutno stvarno stanje atmosfere i onda procenjuju kretanje olujnih sistema, a prema potrebi onda se izdaju i upozorenja višeg stepena - kazao je on.

Nevreme / ilustracija
Nevreme / ilustracijafoto: Printscreen/Instagram/192.rs

Neki od slovenačkih stručnjaka najavljuju da ova oluja može biti jača od one prošle srede, a na pitanje da li je to zaista tako, Vikić-Topić odgovara da, nažalost - jeste.

- Veoma je verovatno da će negde biti jačeg grmljavinskog nevremena. Kao što sam pomenuo – svi sastojci za oluju su tu. Ti sastojci koje sam pomenuo su vlaga, nestabilnost, neki mehanizam za podizanje vazduha i vertikalno strujanje vetra. Već smo rekli prošle nedelje, strujanje vetra je promena smera i brzine vetra, u ovom slučaju, sa visinom. Dakle, vertikalni vetar je moćan - rekao je on.

Velika verovatnoća da će u utorak biti grmljavinsko nevreme

- Ono omogućava da se grmljavinski oblaci, mi kažemo, organizuju, odnosno spoje u veće olujne sisteme koji su opasniji, ne samo zato što su jači, već i zato što traju mnogo duže i pokrivaju ogromne razdaljine. Prošlonedeljna oluja u sredu je prešlo više od 1.000 kilometara.

- Dakle, da rezimiramo, velika je verovatnoća da će u utorak biti grmljavinsko nevreme, koje će biti praćeno veoma olujnim vetrom, gradom, pa je zato potreban veliki oprez. Možda bi najveći rizik od ovakvih nevremena u našoj zemlji predstavljalo područje severnog Jadrana, Gorskog kotara i severozapadne Hrvatske, a kasnije tokom poslepodneva i večeri i Slavonije - zaključio je on.

Bonus video:

05:42

OLUJA RAZORILA I SREMSKU MITROVICU Gradonačelnik Pavlović: Pokazali smo jedinstvo u teškim momentima, ali ŠTETA JE OGROMNA

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.