DRAMA U PEĆINI U SLOVENIJI: U toku je AKCIJA SPASAVANJA u kojoj učestvuje više od 100 ljudi, uključili se i MINERI
Pećina, Foto: Rina

2. dan akcije

DRAMA U PEĆINI U SLOVENIJI: U toku je AKCIJA SPASAVANJA u kojoj učestvuje više od 100 ljudi, uključili se i MINERI

Kada lekar naredi da povređeni može da izađe iz pećine, počeće vađenje

Objavljeno:

Rudari-mineri su eksplozijama proširili uske prolaze kako bi spasili speleologa, 33-godišnju meštanku koja je u subotu uveče imala tešku nesreću dok je istraživala novu pećinu na dubini od 100 metara. Spasavanje neće biti okončano do kasno večeras, javlja Radio-televizija Slovenije.

U subotu oko 18.30 dogodila se nezgoda prilikom istraživanja nove Vranjedolske pećine kod Dolenje Vasi kod Cerknice. Slomljeni kamen pao je na glavu speleološkinji, probio joj šlem i naneo tešku povredu glave. Pored nje je medicinska ekipa na dubini od 100 metara.

Kako je za RTV Slovenija prenela Barbara Renčof, rudari su već juče počeli sa polaganim i pažljivim deminiranjem, a danas su nastavili tokom celog dana. Miniranje trajalo gotovo 20 sati. Pre nekoliko sati, brojni tesnaci u pećini bili su dovoljno prošireni da spasilačke ekipe bezbedno odnesu žrtvu na nosilima. Tunel je na nekim mestima bio širok samo pola metra.

Rudari su završili posao, a angažovane su četiri spasilačke ekipe od šest članova. Spasioci se nadaju da će do ponoći uspeti da prenesu nastradalu na otvoreno.

Spasilačke ekipe koje se nalaze u pećini razgovaraće sa lekarom koji je sa žrtvom. "Kada lekar naredi da povređeni može da izađe iz pećine, počeće vađenje. Lekar će stalno pratiti da li je sve u redu", objasnio je šef intervencije Luka Zalokar.

Zdravstveno stanje žrtve i dalje je stabilno, pa medicinsko osoblje koje se brine o njoj u pećini predviđa da će podizanje iz pećine biti uspešno. "Pored spasilačkih timova, u pripravnosti imamo helikoptersku jedinicu za transport unesrećene u zdravstveni objekat i tim hitne medicinske pomoći iz Cerknice", dodaje Ćurk.

Kako su učesnici akcije spasavanja objasnili jutros na konferenciji za novinare, povređena žena, koja je bila deo tima od šest speleologa iz udruženja na Rakeku, je u nesvesti, ali reaguje na bolne stimuluse, rekao je Valter Zakrajšek, načelnik odeljenja.

Da bi se sprečila hipotermija, u pećini su uređena dva topla mesta sa zagrejanim bivacima, jedan za povređenu ženu i manju ekipu i jedan za snabdevački tim. Oni su, kaže Zakrajšek, u stalnom kontaktu s ekipom u pećini preko pećinskog telefona, tako da kada se promene timovi - čak i lekar - osoblje dobija sve što je potrebno.

Miniranje je trajalo ceo dan

Luka Zalokar, koji je i rukovodilac rudarskog i spasilačkog centra u Postojni, objasnio je jutros da su nosila kojima žele da iznesu povređenu ženu iz pećine široka 70 centimetara i duga dva metra, pa je pećina morala da bude proširena.

Da bi se pećina mogla minirati, novootkrivenu pećinu je skicirao speleolog koji se nalazio u pećini sa žrtvom i potom se vratio na otvoreno. Na osnovu ovih podataka rudari su odlučili koliko im je eksploziva potrebno da prošire prolaze.

"Moramo da radimo s eksplozivom u filigranskim količinama da bismo izbegli dodatna urušavanja. Tim za proširenje tesnaca radi punom snagom, u pećini je devet sati. Ali pošto je bezbednost važna u radu, to traje duže", rekao je Zalokar.

Sandi Ćurk je rekao da projekat spasavanja povređene žene, koji vodi Speleološki savez Slovenije, može biti primer za Evropsku uniju. Juče i danas je aktivirano ukupno više od 100 pećinskih spasilaca, vatrogasnih jedinica, jedinica civilne zaštite i izviđača. "Pokušavamo da uradimo ono što čovek radi za čoveka, verujemo da će žrtva danas biti prevezena u odgovarajuće institucije ", rekao je Ćurk.

Aktiviran je i štab Civilne zaštite opštine Cerknica, koji pruža svu neophodnu podršku uključenima u spasavanje.

Ukoliko se akcija spasavanja odloži i povređena žena ostane u pećini duže vreme, a operacija postane neophodna, moguće je napraviti i "malu operacionu salu" u pećini, pri čemu bi se mogao organizovati i video-prenos. sa dostupnom tehnologijom, objasnio je Valter Zakrajšek. Ali, kako je istakao, glavnu reč u tom pogledu vodi lekar, koji je pored povređene žene.

U pećinu je ušlo šest speleologa

Nesreća se dogodila u subotu prilikom istraživanja nove pećine kod sela Dolenje kod Cerknice. U pećinu je ušlo šest speleologa. Kada se nesreća dogodila na dubini od oko 100 metara, jedan od njih je izašao i obavestio spasilačke službe, dok su preostala četvorica ostala s povređenom ženom. Oni nisu povređeni.

Kasnije su iz pećine izašla preostala četiri speleologa Peleotehničkog društva Rakek. Jedan od njih je pećinskim spasiocima nacrtao mapu pećine i upozorio ih na brojne uzane prolaze i jaruge u kojima bi i nešto jače vibracije mogle da izazovu nove probleme.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.