POPILA JE GORAK NAPITAK, POJELA ČOKOLADICU I UMRLA: Priča gospođe Janžekovič odjeknula je celim Balkanom
Alenka Čurin Janžekovič, Foto: Printscreen Copyright BKTVkanal/Youtube

TUŽNO JAKO

POPILA JE GORAK NAPITAK, POJELA ČOKOLADICU I UMRLA: Priča gospođe Janžekovič odjeknula je celim Balkanom

- Zbog bolesti, rano sam odrasla i mentalno sazrela, na život sam gledala zrelije nego moji vršnjaci - kazala je Alenka

Objavljeno:

Alenka Čurin Janžekovič otišla je u Švajcarsku na eutanaziju, a njen muž je otkrio koliko košta postupak i opisao sve detalje

Alenka Čurin Janžekovič (65) umrla je 13. marta u Švajcarskoj uz pomoć eutanazije za čiju se legalizaciju u Sloveniji zalagala godinama.

- Popila je smrtonosni koktel barbiturata, zatim uzela još jednu čokoladicu - opisao je Alenkine poslednje trenutke suprug Marijan Janžekovič.

Alenka je rođena 1957. u Mariboru, a ubrzo po rođenju lekari su ustanovili da nešto nije kako treba i utvrdili da boluje od nasledne metaboličke bolesti Morkio sindrom.

Taj sindrom izaziva raspadanje kostiju i hrskavice, zbog manjka enzima.

- Zbog bolesti, rano sam odrasla i mentalno sazrela, na život sam gledala zrelije nego moji vršnjaci - kazala je Alenka 2019. godine, i otkrila tada da godinama svakodnevno pije lekove protiv bolova, a svakih nekoliko godina odlazi na operacije.

Na javnoj raspravi o eutanaziji i pomoći pri samoubistvu pozvala je političare, doktore, psihologe, teologe i ostale da joj pomognu, ističući da ne želi da pomogne samo sebi, nego i drugima.

Detalji postupka eutanazije

Postupak u Švajcarskoj košta 10.790 franaka, a uslovi koji su neophodni da bi se ona izvršila su neizlečiva bolest u terminalnoj fazi ili bolest koja se pogoršava i neizostavno vodi u smrt.

Mogu se prijaviti i oni koji trpe neizdržive bolove koji se ne mogu olakšati i oni s trajnim invaliditetom, kao i ljudi koji su relativno zdravi, a koji u starosti više ne vidi smisao života.

Eutanazija je u Evropi legalna u Švajcarskoj, Belgiji, Španiji i Holandiji.

Alenka je zbog svog apela dobila mnogobrojna pisma podrške iz Slovenije, ali i inostranstva. Neki su joj poručivali da to učini sama, a deo njih to nije odobravao jer "nije hrišćanski".

– Država je odvojena od Crkve koja tu nema šta da se meša. Ona zbog toga nije u položaju da govori o tome. Moja država mi ne dopušta pravo na dostojanstvenu smrt pa moram u Švajcarsku – odgovarala je tada Alenka.

Bonus video

06:24

TUGA! OTAC TEŠKO BOLESNOG DEČAKA ZAPLAKAO U EMISIJI: Taman je ozdravio, a onda se bolest vratila MOJA DECA SU PRERANO ODRASLA

(Espreso/24 sedam.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.