EUTANAZIRANA ŽENA KOJA JE PREREZALA GRKLJAN ROĐENOJ DECI: Majka ubila PETORO MALIŠANA, pa optužila PSIHIJATRA
Ženeviv Lermit, Foto: OLIVIER PAPEGNIES-BERT VAN DEN B / AFP / Profimedia

JEZIVO

EUTANAZIRANA ŽENA KOJA JE PREREZALA GRKLJAN ROĐENOJ DECI: Majka ubila PETORO MALIŠANA, pa optužila PSIHIJATRA

Ženeviv Lermit (56) iz Belgije, ubila svoju decu, pa, zatražila eutanaziju i sama umrla na 16. godišnjicu zločin

Objavljeno:

Ženeviv Lermit (56) iz Belgije, koja je ubila svoje petoro dece, eutanazirana je na sopstveni zahtev, 16 godina nakon što je počinila strašni zločin, rekao je u četvrtak njen advokat, a prenosi portal France24. Lermit je 28. februara 2007. kuhinjskim nožem u porodičnoj kući u gradu Nivelesu prerezala grkljan svog sina Medhija i četiri ćerke - Jasmin, Nora, Miriam i Minu - koji su imali između tri i 14 godina. Otac dece je bio odsutan u vreme ubistva.

Ženeviv je potom pokušala samoubistvo ubovši se više puta, ali je preživela i na kraju pozvala hitnu pomoć. Godine 2008. osuđena je na doživotni zatvor, a 2019. je prebačena u psihijatrijsku bolnicu. Advokat Nikolas Koen potvrdio je da je ona eutanazirana u utorak, na 16. godišnjicu ubistva.

Belgijski zako, dozvoljava ljudima da se odluče na eutanaziju ako se smatra da pate od nepodnošljivog fizičkog i psihičkog bola koji se ne može izlečiti, a osoba mora biti svesna svoje odluke i biti u stanju da svoju želju izrazi argumentovano i na dosledan način.

"Gospođa Lermit je pratila tu specifičnu proceduru koja je zahtevala i prikupljanje različitih medicinskih mišljenja", naveo je njen advokat.

"Ženeviv je očigledno odlučila da umre 28. februara u znak poštovanja prema svojoj deci, bio je to simboličan gest. Možda je za nju to bio završetak onoga što je započela 2007. Ne zaboravimo da je zapravo želela da okonča sopstveni život kada je ubila decu", rekla je za RTL-TVI psiholog Emili Maroa.

Ženeviv Lermit
Ženeviv Lermitfoto: OLIVIER PAPEGNIES-BERT VAN DEN B / AFP / Profimedia

Nakon izvršenja monstruoznog zločina, advokati ubice su tvrdili da je klijent "mentalno poremećen i da ga ne treba slati u zatvor". Iako je redovno posećivala psihijatra, porota ju je proglasila krivom za ubistvo sa predumišljajem i osudila na doživotnu kaznu zatvora.

Lermit je 2010. godine podnela građansku tužbu protiv psihijatra koji ju je lečio, tražeći odštetu od tri miliona evra. Tvrdila je, da njegova "neaktivnost" nije sprečila ubistva koja je počinila, ali je posle deset neuspešnih godina odustala od pravne bitke.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.