HOROR KOD KOMŠIJA: Živog pacijenta zamenili sa UMRLIM, obavestili PORODICU, sve se saznalo nakon SAHRANE!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tanjug/AP

UŽAS

HOROR KOD KOMŠIJA: Živog pacijenta zamenili sa UMRLIM, obavestili PORODICU, sve se saznalo nakon SAHRANE!

U Opštoj bolnici Celje zamenjen je identitet dvoje starijih pacijenata koji su istim vozilom hitne pomoći stigli iz Doma za starije osobe (DSO) Loka pri Zidanom Mostu

Objavljeno:

U Opštoj bolnici Celje zamenjen je identitet dvoje starijih pacijenata. Jedan je preživio, drugi je umro, a bolnica je preživelog proglasila mrtvim i obavestila njegovu porodicu. Pre nego što je zamena otkrivena, sahrana je već bio obavljena. Uprava bolnice ponudila je ostavku. U međuvremenu, policija proverava sumnju na kazneno delo zloupotrebe službenog položaja.

U Opštoj bolnici Celje zamenjen je identitet dvoje starijih pacijenata koji su istim vozilom hitne pomoći stigli iz Doma za starije osobe (DSO) Loka pri Zidanom Mostu, piše N1 Slovenija, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Do zamene identiteta došlo je jer pacijenti nisu imali identifikacijske narukvice kada su stigli pa su se za identifikaciju oslanjali na izjavu bolničara, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare stručni direktor bolnice Franci Vindišar. Jedan od pacijenata je preminuo u bolnici, ali je pacijent koji je preživio proglašen mrtvim. Pogrešna informacija prosleđena je rodbini, koja nije došla da identifikuje pokojnika.

Zamena je otkrivena kada se preživeli pacijent juče vratio u Dom za starije osobe. “Znam samo da je juče u dom došao štićenik za kojeg smo mislili da je mrtav”, objasnio je direktor doma Robert Potočnik. Pre toga rodbina preživelog je izvršila sahranu, rekao je Vindišar.

Španija, Sanduk, Kovčeg, Mrtvačnica, Smrt, Koronavirus
foto: EPA / Quique Garcia / POOL

Uprava bolnice ponudila ostavku

Uprava bolnice ponudila je ostavku koju će veće ustanove prihvatiti u ponedeljak, najavio je predsednik Upravnog veća Andrej Klasinc. Klasinc je to najavio na konferenciji za novinare koju je vođstvo bolnice sazvalo nakon razgovora s ministrom zdravlja Danijelom Bešičem Loredanom i vršiteljem dužnosti direktora Ureda za kontrolu, kvaliteta i investicije Alešom Šabedrom.

O zameni identiteta policiju je obavestila i celjska bolnica. “Prikupljamo informacije u smerz sumnje na počinjenje kaznenog dela nesavesnog rada”, rekli su za N1 u celjskoj policijskoj upravi. Više informacija policija će dati nakon razgovora sa rodbinom.

Nepošten radni odnos u radu se goni prema članku 258. Kaznenog zakona koji kaže: „Službenik ili službenik koji svesno krši zakon ili drugi propis, odustane od nadzora ili na drugi način očito nepošteno postupa u radu, iako predviđa ili ako bi i mogao predvideti da bi zbog toga mogla nastupiti teža povreda tuđih prava ili šteta javnim dobrima ili imovinska šteta, pa do povrede ili veće štete dođe, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. ”

Bolnicu u Celju od aprila vodi direktor Aleksander Svetelšek, dok je od februara Vindišar stručni direktor. Ostavku je dala i pomoćnica direktora za sestrinstvo Darja Plank.

Bolnica
foto: Zorana Jevtić

Ministar: Ovo je nedopustivo u 21. veku

“Priča je šokantna, teška i zapravo neverojatna”, rekao je kroz suze slovenski ministar zdravlja Danijel Bešič Loredan na današnjoj konferencije za novinare. Ostavku vođstva celjske bolnice ocenio je očekivanim i normalnim potezom.

“Pre svega, kao čovek, kao doktor i kao potpredsednik Vlade, moram se najiskrenije izviniti porodici, takođe i u ime predsednika Vlade, za ovo što se dogodilo. U 21. veku, u doba digitalizacije, to je nešto što je nedopustivo. Neko je juče pokopao oca, a danas saznaje da mu je otac živ, a drugi saznaju da im je otac mrtav”, rekao je ministar.

“Činjenica je da se dogodio niz grešaka. “Očito je to doista bio niz događaja, radnji koje se ne bi smele događati u modernom zdravstvenom sastavu. Naš posao je da reagujemo, i to odmah”, dodao je, prenosi Slobodna.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.