IZ UKRAJINE STIŽU STRAVIČNE TVRDNJE: Horor je SAOPŠTEN
Ukrajina, Foto: Profimedia

užas

IZ UKRAJINE STIŽU STRAVIČNE TVRDNJE: Horor je SAOPŠTEN

Svedoci su ispričali da su mine bile skrivene ispod slame i gomile otpada, rekla je Denisova

Objavljeno:

Troje odraslih je poginulo a troje dece ranjeno u eksploziji protivpešadijske mine u oblasti Černigov na 150 kilometara severno od Kijeva, rekla je danas Ljudmila Denisova zadužena za ljudska prava u ukrajinskom parlamentu. Ti civili su bili svi u kolima, odrasli su stradali na licu mesta a deca su zadobila povrede različite težine i prebačena su u bolnicu, rekla je ona.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ona je naglasila da su protivpešadijske mine koje je ruska vojska postavila u oblasti Černigov zabranjeni medjunarodnim pravom, i da je upotreba te vrste oružja protiv civilnog stanovništva zločin protiv čovečnosti.

Prvi put od početka ruske invazije 24. februara da neki ukrajinski zvaničnik zvanično govori o stradalim od tih mina, navodi Frans pres.

Svedoci su ispričali da su mine bile skrivene ispod slame i gomile otpada, rekla je Denisova.

Ruska avijacija poslednjih dana je bombardovala Černigov, jedno od strateških mesta severno od Kijeva blizu granice sa Belorusijom, saveznicom Rusije, javile su lokalne vlasti.

1 / 3 Foto: Profimedia

Amnesti internešenal je 28. februara osudio upotrbu kasetnih bombi u Ukrajini, navodeći da to treba da se ispita kao "ratni zločin".

Kasetne bombe mogu da sadrže desetine mini bombi koje se rasprše u velikom krugu. Ali te bombe ne eksplodiraju sve i neke se pretvore u protivpešadijske mine koje pri najmanjem kontaktu mogu da ubiju ili osakate, dugo posle sukoba.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.