NAKON DVE GODINE! Evropska zemlja od danas ukida gotovo sve mere protiv korone
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/JULIEN WARNAND

lepe vesti

NAKON DVE GODINE! Evropska zemlja od danas ukida gotovo sve mere protiv korone

Ukinuto je i ograniče vremena rada ugostiteljskih objekata, a ponovo su dozvoljeni maksimalni kapaciteti pozorišta, bioskoma i koncertnih dvorana

Objavljeno:

Dve godine nakon proglašenja vanrednog epidemiološkog stanja i ulaska u karantin, Belgija od danas ukida gotovo sve epidemiološke mere uključujući i obavezu nošenja maski i kovid propusnice.

U Belgiji danas prestaje da važi obaveza nošenja maski na javnim mestima uključujući prodavnice i škole, sa izuzetkom zdravstvenih ustanova i javnog transporta.

Belgijske vlasti napominju da iako je obaveza nošenja maski ukinuta, one su ”preporučene” na mestima gde se ne može održavati bezbedna distanca.

Od danas prestaje i upotreba kovid propusnica, kao dokaza o vakcinaciji ili negativnom testu, koje su bile neophodne za ulazak u sve ugostiteljske i sportske objekte kao i institucije kulture.

Ukinuto je i ograniče vremena rada ugostiteljskih objekata, a ponovo su dozvoljeni maksimalni kapaciteti pozorišta, bioskoma i koncertnih dvorana.

Belgija takođe popušta i restrikcije na putovanja, tako da će od 11. marta u zemlju moći da se uđe bez obaveznog formulara za putovanja u slučaju da ste potpuno vakcinisani.

Formular ostaje obavezan za one koji u Belgiju dolaze iz treće zemlje koja nije na EU listi epidemiloški bezbednih zemalja, a zabrana ulaska u zemlju ostaje na snazi za neesencijelna putovanja državaljana trećih zemalja koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili oporavku od kovda kao i za putnike iz visoko rižičnih zemlja za koje se utvrdi pojava nove varijante virusa.

Do ukidanja epidemiloških mera u Belgiji dolazi nakon zančanog poboljšanja epidemiloške situacije u zemlji.

Početkom marta broj novozaraženih pao je ispod 6.000 na dnevnom nivou, a na bolničkom lečenju od posledica infekcije korona virusom nalazi se manje od 2.000 ljudi.

1 / 5 Foto: Ilustracija, EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Prosečan broj osoba koje umiru svakog dana od virusa smanjio se za 37 odsto na 20, čime je ukupan broj umrlih od početka pandemijeu Belgiji prešao 30.000.

(Espreso/Agecije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.