VUK VIĐEN NA ISTOKU BELGIJE: Oživeo raspravu o suživotu, ali uz POŠTOVANJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

PLAN ZA VUKOVE

VUK VIĐEN NA ISTOKU BELGIJE: Oživeo raspravu o suživotu, ali uz POŠTOVANJE

Vlasti Valonije su 2020. godine usvojile "Plan za vukove" kako bi podstakle te životinje da ostanu u šumi i hrane se divljim plenom

Objavljeno:

Prisustvo mužjaka vuka, italijansko-alpske rase, primećeno je nekoliko meseci na istoku Belgije, a čupavi došljak sa inače prodornim pogledom, oživeo je raspravu o suživotu vuka i čoveka, preneo je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Dolazak vuka oživeo je polemiku o prihvatanju tog velikog predatora, koji je vekovima satanizovan, ali bez opasnosti po čoveka.

Vlasti Valonije su 2020. godine usvojile "Plan za vukove" kako bi podstakle te životinje da ostanu u šumi i hrane se divljim plenom.

Konkretno je reč o jačanju zaštite vukova ali i zaštite stada. Plan predvidja postavljenje mreža za zaštitu stada. Osim toga, vuk može da bude od koristi ljudima kao ravnoteža prirode.

Zbog nedostatka prirodnih predatora i uprkos lovu, populacije divljih kopitara su se više nego udvostručile u poslednjih 30 godina u Valoniji, naveo je belgijski portal i dodao da mnoge zemlje prisustvo vukova u divljini koriste kao prednost "ekološkog turizma".

Tako da posle vekova neslaganja, vuk i čovek mogu da razmišljaju o kohabitaciji, ali na osnovu medjusobnog poštovanja, dodao je belgijski portal.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.