U UKRAJINI GORI, A MNOGI SPOMINJU I MOLDAVIJU: Blinken je JASAN
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

sad

U UKRAJINI GORI, A MNOGI SPOMINJU I MOLDAVIJU: Blinken je JASAN

Blinken je rekao da je doček izbeglica u Moldaviji primer za celi svet

Objavljeno:

SAD su obećale podršku Moldaviji koja je prihvatila velik broj izbeglica iz Ukrajine i oprezno posmatra sve intenzivniji rat Rusije sa Ukrajinom, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken se sastao sa zvaničnicima ;zapadu naklonjene bivše sovjetske republike ;koji traže medjunarodnu pomoć u vezi s prilivom izbeglica iz Ukrajine i bezbednosne garancije protiv potencijalne ruske agresije.

Više od 120.000 ukrajinskih izbeglica stiglo je u Moldaviju dok je oko ;230.000 ljudi prošlo kroz tu državu od početka rata pre 11 dana.

Blinken je rekao da je doček izbeglica u Moldaviji primer za celi svet.

U Moldaviji su stacionirane ruske trupe, na teritoriji Pridnjestrovlja ;koja je predmet spora, a one su predmet pažljivog praćenja dok Rusija nastavlja s invazijom na Ukrajinu. ; ;Još nema naznaka da je u bilo kakvom pokretu oko 1.500 ruskih vojnika u Pridnjestrovlju, ali izazivaju zabrinutost s obzirom na sve ono što se dešava u Ukrajini.

Iako je Moldavija vojno neutralna i ne pokušava da postane članica NATO-a, ona je pre tri dana formalno podnela zahtev za ubrzano pridruživanje Evropskoj uniji u pokušaju da ojača svoje veze sa Zapadom.

Blinken je pohvalio evropske namere Moldavije i rekao da ona može da računa na podršku SAD.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.