(BLOG UŽIVO) PONOVO SE OBRATIO ZELENSKI: NATO može da šalje borbene avione Ukrajini?
Ukrajina, Foto: Profimedia

11. DAN

(BLOG UŽIVO) PONOVO SE OBRATIO ZELENSKI: NATO može da šalje borbene avione Ukrajini?

Danas, desetog dana ruske invazije na susednu Ukrajinu, trebalo je da nastupi privremeni prekid vatre

Objavljeno: 00:00h

Danas, desetog dana ruske invazije na susednu Ukrajinu, trebalo je da nastupi privremeni prekid vatre kako bi se evakuisali civili iz Marijupolja i Volnovaka. Međutim u oba grada je evakuacija obustavljenja zbog, kako navode ukrajinske vlasti, rukog kršenja primirja. U više okupiranih gradova danas su održani protesti protiv ruske agresije.

1 / 4 Foto: Profimedia

Činjenice:

▪ Putin je rekao i da je uništavanje vojne infrastrukture u Ukrajini, skoro završeno

▪ Naredna runda pregovora između Rusije i Ukrajine mogla bi se održati 7. marta

▪ Ubijen član delegacije pri pregovorima, Kirejev

▪ Zelenski je Erdoganu preneo da je spreman da se sastane sa Putinom u Istanbulu ili Ankari

▪ Izraelski premijer Benet boravio je u Moskvi

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 11. dan, a dan ranije objavljen je prvi prekid vatre od početka sukoba u dva grada kako bi se evakuisalo stanovništvo. Međutim, od evakuacije se odustalo posle par sati, a ruska i ukrajinska strana su se međusobno optuživale za kršenje zatišja. Novi pokušaj evakuacije iz Mariupolja najavljen je za danas, ali je i on propao, a dve strane su opet uzajamno optužile jedna drugu. U više okupiranih gradova održani su protesti protiv ruske specijalne operacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče da su "radovi na uništavanju vojne infrastrukture u Ukrajini skoro završeni". On je dodao da je odluka o sprovođenju specijalne operacije u Ukrajini "bila teška", a za sankcije Zapada rekao je da je "isto kao da su im objavili rat".

1 / 5 Foto: Profimedia

23:43 Sprema se ozbiljna opasnost za Harkov?

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da SBU i ekstremistički bataljon Azov pripremaju provokaciju sa mogućnošću radioaktivne kontaminacije oko Harkova.

23:23 LNR:Uhapšeni ukrajiski agenti

Bezbednosne službe samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) uhapsile su dva pripadnika ukrajinske vojne obaveštajne službe koji su planirali terorističke napade, saopštilo je ministarstvo bezbednosti LNR.

U saopštenju se tvrdi da su ukrajinski obaveštajci planirali terorističke napade i u LNR i u Rostovskoj oblasti u Rusiji.

22:45 Putin ostao bez funkcija i u Međunarodnoj džudo federaciji

Međunarodna džudo federacija (IJF) odlučila je da smeni predsednika Rusije Vladimira Putina i prvog potpredsednika Ruske džudo federacije Arkadija Rotenberga sa svih funkcija u organizaciji, saopštila je danas pres-služba IJF.

22:32 Makron obavestio Zelenskog o razgovoru s Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron obavestio je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog o razgovoru koji je prethodno vodio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

1 / 4 Foto: Profimedia

22:30 Gradonačelnik Irpina: Osam civila poginulo u evakuaciji

Osam civila poginulo je danas u granatiranju tokom evakuacije iz Irpina u Kijevskoj oblasti, izjavio je gradonačelnik Oleksandr Mrkušin. On je na svom Telegram kanalu naveo da su ruske snage otvorile vatru tokom evakuacije preko mosta, prenosi CNN.

Na video snimku vide se civili kako prolaze kroz kontrolni punkt, a zatim i eksplozija izazvana granatiranjem ili minibacačem. Markušin je rekao da je deo Irpina u rukama ruskih snaga, a da se drugi deo još bori.

22:15 Zelenski formirao delegaciju za saslušanja u MSP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o formiranju delegacije Ukrajine koja će učestvovati na usmenim saslušanjima Međunarodnog suda pravde u Hagu (MSP) po optužbama Ukrajine protiv Rusije, u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, javlja Interfaks Ukrajina.

21:55 Zelenski: Rusija se sprema da bombarduje Odesu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se Rusija sprema da bombarduje Odesu, strateški važan lučki grad na crnomorskoj obali Ukrajine.

21:10 "NATO može da šalje borbene avione Ukrajini"

Vojska, Vojnici, Oružje, Pucanje, Puška
foto: Profimedia

U svom intervjuu za CBS danas, američki državni sekretar Entoni Blinken otkrio je da su SAD dale zeleno svetlo NATO članicama da, ukoliko one to žele, pošalju Ukrajini borbene avione.

20:33 Moskva tvrdi da Ukrajina ne pušta civile da odu u Rusiju

Crveni trg, Moskva, Rusija
foto: Profimedia

- Pouzdano znamo da hiljade ljudi, među njima ima i stranaca, žele da napuste Ukrajinu i uđu u Rusku Federaciju - objavio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarni odgovor u Ukrajini.

19:33 "Ukrajina ispalila balističku raketu na Gorlovku"

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku u DNR balističkom raketom ispaljenom iz taktičkog raketnog sistema Točka-U, rekao je gradonačelnik Ivan Prihodko.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Prema ažuriranim informacijama Ministarstva za vanredne situacije DNR, Oružane snage Ukrajine granatirale su Gorlovku balističkom raketom ispaljenom iz sistema Točka-U - naveo je Prihodko u poruci na Telegram kanalu.

19:29 Kijev: Iznad Harkova oboren ruski avion

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je iznad Harkova ruski borbeni avion, saopštile su Kopnene snage ukrajinske vojske.

- Jedinice ukrajinske protivvazdušne odbrane oborile su iznad grada Harkovaneprijateljski borbeni avion - navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Agencija tvrdi da je Rusija od početka ratnih dejstava izgubila više od 40 aviona i 48 helikoptera.

18:55 Gutereš pozvao na prekid vatre da bi se civili evakuisali

Antonio Gutereš
foto: Profimedia

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na prekid vatre u Ukrajini kako bi civili mogli bezbedno da se evakuišu iz gradova i da bi humanitarna pomoć stigla do onih koji su tamo ostali.

18:50 Putin posle sastanka sa Makronom na vezi sa Izraelom

18:35 Neuklerna elektrana u Zaporožju pod komandom ruskih snaga

Ukrajinske vlasti su rekle da redovno osoblje nastavlja da upravlja elektranom, „ali rukovodstvo fabrike sada prima naređenja komandanta ruskih snaga koje kontrolišu lokaciju“.

18:20 Konašenkov: Uništeni skoro svi ukrajinski borbeni avioni

Oružane snage Rusije su u toku specijalne vojne operacije uništile skoro sve borbeno gotove avione kijevskog režima, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

17:58 Markon zabrinut zbog nuklearne bezbednosti

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je „ozbiljnu zabrinutost” zbog nuklearne bezbednosti tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a nakon što je granatiranje izazvalo požar na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje. Saopštenje iz francuske predsedničke palate kaže da je Makron rekao Putinu da je neophodno preduzeti konkretne korake za rešavanje nuklearne bezbednosti, bezbednosti i zaštite.

- Makron je istakao apsolutnu neophodnost da se izbegne bilo kakvo oštećenje integriteta ukrajinskih civilnih nuklearnih objekata, čija bezbednost mora biti zagarantovana u skladu sa pravilima Međunarodne agencije za atomsku energiju i predlozima njenog generalnog direktora.

17:40 Još jedna velika ruska banka se povlači iz Evrope

17:27 Putin potpisao zakon o zapleni sredstava većih od prihoda

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se dozvoljava zaplena sredstava sa bankovnih računa zvaničnika ako suma depozita premašuje njihove prijavljene prihode tokom tri godine.

1 / 5 Foto: Profimedia

17:05 Privedeno 3.500 učesnika na nedozvoljenim skupovima

Više od 3.500 ljudi privedeno je u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima Rusije zbog učešća u nedozvoljenim skupovima, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk.

- Jedinice ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova i druge agencije za sprovođenje zakona obezbedile su red i zakon na mestima gde su se održavali nedozvoljeni javni događaji u nizu ruskih regiona - izjavila je Volkova za TAS S.

17:02 Da li je Lukašenkov general dao ostavku zbog Ukrajine?

Ursula fon der Lejen, Ursula fon der Lajen
foto: Profimedia

16:50 Lajen: Ukrajina ima mnogo posla pre ulaska u EU

Ukrajini predstoji mnogo posla da bi se pridružila Evropskoj uniji, ali je taj proces počeo, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u intervjuu za televizijski kanal Si-En-En.

- Mnogo je urađeno, ima još posla da bi smo se približili, ali proces je u toku - rekla je Fon der Lajen.

Ona je takođe govorila o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i iznela mišljenje da je potrebna "snažna i jasna istraga" o tome da li su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini, preneo je Rojters.

Prema rečima šefice EK, proces prihvatanja Ukrajine u Evropsku uniju će potrajati.

Ona je, međutim, podsetila da je već neko vreme u toku intenzivna saradnja Brisela i Kijeva u vezi s tim pitanjem.

16:15 UN: Najmanje 364 ubijena civila u Ukrajini od 24. februara

Najmanje 364 civila su poginula u Ukrajini otkako je Rusija započela vojnu intervenciju 24. februara, a još 759 je ranjeno, ali su ti brojevi verovatno značajno veći, saopštila je danas Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHĆR).

Broj žrtava i povređenih odnosi se na period do 5. marta i u odnosu na juče broj poginulih je veći za 13 a ranjenih za 52, navodi OHĆR.

Ukrajinske vlasti saopštavaju mnogo veći broj žrtava i povređenih, dok kancelarija UN za ljudska prava koristi strogu metodologiju i saopštava samo bilans koji može da potvrdi, napominje AP.

16:08 Zalihe hrane u Mariupolju dovoljne za dan ili dva

Ukrajina
foto: Profimedia

Zalihe hrane u Mariupolju su dovoljne samo za još za dan ili dva, rekao je zamenik šefa Narodne milicije DNR, Eduard Basurin.

16:04 Član ukrajinske delegacije: Zbog ovih pitanje sporazum sa Rusima nije moguć

15:50 Britanci objavili novu mapu ruskih napada na Ukrajinu

15:37 - Sastanak Blinkena i Makrona u utorak uveče u Parizu

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastaće se u utorak uveče u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom kako bi nastavio sa koordinacijom odgovora na ruski napad na Ukrajinu, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

1 / 8 Foto: Profimedia

15:00 - Crveni krst potvrdio: Evakuacija iz Mariupolja zaustavljena

Evakuacija civila iz opkoljenog grada Mariupolja na jugoistoku zemlje je zaustavljena, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta.

14:40 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o situaciji u Ukrajini.

Predsednik je upoznao ambasadora sa stavovima Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost, koji uključuju privrženost naše zemlje poštovanju normi međunarodnog javnog prava.

13:55 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je u snimku na Tviteru da su ruske rakete u potpunosti uništile aerodrom u gradu Vinica.

U snimku pod nazivom "Hitno", Zelenski je rekao da je regionalni aerodrom u potpunosti uništen.

13:33 - Proruske snage iz samoproglašenih republika u Donbasu i ukrajinska Nacionalna garda razmenili su optužbe zato što je danas propao još jedan pokušaj uspostavljanja humanitarnog koridora iz ukrajinskog grada Marijupolja.

12:55 - Imamo nove slike iz Harkova.

1 / 5 Foto: Profimedia

12:10 Ukrajini će biti isporučeni ratni avioni?

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD "aktivno rade" na dogovoru sa Poljskom o snabdevanju Ukrajine avionima.

12:05 UNHCR: Više od milion i po izbeglica iz Ukrajine

11:45 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dvojica predsednika su razgovarala o situaciji o Ukrajini, prenose turski mediji.

Kako se navodi, razgovor je trajao oko sat vremena, ali još uvek nisu poznati detalji.

Da podsetimo, Erdogan i Putin razgovarali su i juče, a Turska je rekla da je spremna da pomogne u rešavanju krize.

11:39 Zelenski tvrdi: Rusi se spremaju da bombarduju Odesu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se ruske snage pripremaju da bombarduju Odesu na obali Crnog mora.

- Raketama na Odesu? Ovo će biti ratni zločin - rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju.

11:18 U Moldaviju stiglo 230.000 izbeglica iz Ukrajine

Od početka oružanih sukoba u Ukrajini, 24. februara, više od 230.000 ljudi je uspelo da pređe u Moldaviju, a 120.000 ih je ostalo, rekla je danas premijerka Natalija Gavrilita na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entoni Blinkenom u Kišinjevu.

11:15 Nemački grad se sprema za izbeglice iz Ukrajine

Grad Hanover, u saradnji sa Deutsche Messe AG, priprema sklonište za izbeglice iz Ukrajine.

Izbeglice, Ukrajina
foto: Profimedia

11:05 Premijer Izraela treći put pričao sa Zelenskim

Naftali Benet
foto: Profimedia

Premijer Izraela Naftali Benet razgovarao je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim treći put u jednom danu, potvrdio je pres sekretar premijera.

10:00 Novi prekid vatre u Mariupolju

09:40 SZO o napadima na zdravstvene centre u Ukrajini

Svetska zdravstvena organizacija (SZO)potvrdila je da je bilo nekoliko napada na zdravstvene centre u Ukrajini, dok ispituje izveštaje o još nekim napadima, naveo je na Tviteru šef SZO Tedros Adhanom Gebrehesus.

- Napadi na objekte zdravstvene zaštite ili zaposlene u njima krši se neutralnost koju uživaju medicinske ustanove, kao i međunarodno humanitarno pravo - naveo je on.

09:21 Evakuacija iz Mariupolja sa tri mesta

Ukrajinske vlasti Mariupolja najavile su evakuaciju grada duž koridora dan nakon roka dogovorenog sa Ruskom Federacijom.

Evakuacija će se odvijati sa tri mesta autobusima, a iz grada je moguće i izlazak ličnim prevozom, rekle su vlasti grada.

09:18 Potvrđena smrt Člana ukrajinske delegacije

08:58 Izrealski premijer razgovarao sa Putinom, pa sa Zelenskim

Izraelski premijer Naftali Benet sastao se u subotu u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o ratu u Ukrajini, a kasnije je imao telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštio je njegov kabinet.

Izrael se, po predlogu Zelenskog, ponudio da posreduje u sukobu između Rusije i Ukrajine, a na njihovom tročasovnom sastanku u Kremlju, Benet je sa Putinom pokrenuo i pitanje velike jevrejske zajednice zahvaćene ratom u Ukrajini, saopštio je portparol izraelske vlade, prenosi Rojters.

Izrael će sledeće nedelje poslati medicinske timove u Ukrajinu da postave terensku bolnicu koja će pomagati u lečenju izbeglica, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.

7:58 Izrealski premijer razgovarao sa Putinom, pa sa Zelenskim

Izraelski premijer Naftali Benet sastao se u subotu u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o ratu u Ukrajini, a kasnije je imao telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštio je njegov kabinet.

Izrael se, po predlogu Zelenskog, ponudio da posreduje u sukobu između Rusije i Ukrajine, a na njihovom tročasovnom sastanku u Kremlju, Benet je sa Putinom pokrenuo i pitanje velike jevrejske zajednice zahvaćene ratom u Ukrajini, saopštio je portparol izraelske vlade, prenosi Rojters.

Izrael će sledeće nedelje poslati medicinske timove u Ukrajinu da postave terensku bolnicu koja će pomagati u lečenju izbeglica, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.

08:18 Rusija: Oborili smo dva helikoptera Mi-8

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su njihovi borbeni avioni oborili dva helikoptera Mi-8 u Kijevskoj oblasti, kao i šest dronova, uključujući Bajraktar ​​TB-2 za dan, prenosi RIA.

7:43 DNR: Ukrajinske snage granatirale Donjeck

Ukrajinske snage su u 5.30 po srednjoevropskom vremenu ispalile sedam mina kalibra 120 milimetara na selo Vesjolo u DNR, kako tvrdi predstavništvo ove republike.

DNR saopštava i da je granatiran Donjeck, kao i da su ispaljene tri granate kalibra 122 milimetra.

07:24 UN povećava obim humanitarnih aktivnosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da će UN povećati obim humanitarnih aktivnosti, kako bi pomogle stanovništvu koje je ostalo u Ukrajini, kao i milionima onih koji su napustili tu zemlju.

1 / 4 Foto: Profimedia

Taj stav Gutereš je preneo sinoć šefu ukrajinske diplomatije Dmitru Kulebi u telefonskom razgovoru, saopštio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik, prenosi AP.

On je naveo da su Gutereš i Kuleba razgovarali i o uslovima za bezbednu evakuaciju civila, uključujući strance, iz zona borbenih dejstava.

UN procenjuju da će sledećih meseci humanitarna pomoć biti potrebna za 12 miliona ljudi u Ukrajini,kao i za četiri miliona izbeglica, koliko se očekuje da će ih biti u narednim nedeljama.

07:08 Oko 1,5 miliona ljudi izbeglo iz Ukrajine

Dok vojna intervencija Rusije u Ukrajini ulazi u 11. dan, očekuje se da će danas broj ukrajinskih izbeglica dostići 1,5 miliona.

Bežeći vozovima iz zone oružanih sukoba, hiljade premorenih i uplašenih žena i dece stigle su u Lavov u zapadnoj Ukrajini, a ukrajinska železnica angažovala je dodatne kompozicije kako bi se transportovali iz zone žestokih oružanih borbi na istoku zemlje, prenosi Rojters.

6:42 Zelenski razgovarao sa Bajdenom i Ilonom Maskom

- U okviru stalnog dijaloga još jednom sam razgovarao sa predsednikom SAD. Na dnevnom redu su bila bezbednosna pitanja, finansijska podrška Ukrajini i nastavak sankcija Rusiji - napisao je Zelenski na Tviteru.

U polusatnom razgovoru, Bajden je istakao koje akcije SAD trenutno preduzimaju protiv Rusije, javio je Rojters.

On je pozdravio i najnovije odluke kompanija Masterkarda i Viza da prekinu poslovanje u Rusiji, navodi se u saopštenju Bele kuće.

- Predsednik Bajden je ukazao da njegova administracija pojačava bezbednosnu, humanitarnu i ekonomsku pomoć Ukrajini i blisko sarađuje sa Kongresom da bi obezbedili dodatno finansiranje - kaže se u saopštenju Bele kuće.

Zelenski je nekoliko minuta posle ponoći, u subotu na nedelju naveo i da je razgovarao sa izvršnim direktorom Spejs Iksa Ilonom Maskom.

6:30 Humanitarni koridori biće ponovo otvoreni u gradovima Marijupolju i Volnovahi u nedelju ujutro, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin, prenosi RIA.

06:00 Kanada poziva državljanine da napuste Rusiju

Kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je državljanima te zemlje da napuste Rusiju dok su komercijalna sredstva i dalje dostupna.

Iz ministarstva su upozorili da su bezbednosni uslovi nepredvidivi i da bi mogli da se nenajavljeno pogoršaju. U preporukama za putovanje kanadskog Ministarstva spoljnih poslova napominje se da "dostupnost letova postaje izuzetno ograničena".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.