BIVŠI UKRAJINSKI PREDSEDNIK OTROVAN TOKOM VEČERE: Zastrašujuće promene na njegovom licu mu SPASILE ŽIVOT?
Viktor Jurščenko, Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

jurščenko

BIVŠI UKRAJINSKI PREDSEDNIK OTROVAN TOKOM VEČERE: Zastrašujuće promene na njegovom licu mu SPASILE ŽIVOT?

Juščenko je hospitalizovan zbog onoga što su lekari isprva mislili da je pankreatitis

Objavljeno:

Viktor Juščenko je bio predsednik Ukrajine između 2005. i 2010. godine. Bio je jedan od glavnih kandidata na predsedničkim izborima održanim u oktobru i novembru 2004. Izbore je prvo nominalno dobio kandidat proruske vlade Viktor Janukovič, ali su Juščenko i njegove pristalice to odbile da priznaju.

Nakon serije uličnih protesta, Vrhovni sud Ukrajine je odlučio, navodeći sumnje u masovnu izbornu prevaru, da se sporni drugi krug izbora održi, te ga je Juščenko glatko dobio i preuzeo mandat. Taj prevrat je poznat pod nazivom Narandžasta revolucija.

Ipak, ono što je privuklo dosta pažnje jeste druga priča Viktora Juščenka iz te 2004. godine.

Sve je zvučalo kao špijunski roman: Ukrajinski opozicioni kandidat se misteriozno razboleo, a lice mu je unakaženo lezijama. Imao je jake bolove u stomaku i leđima, a leva strana lica mu je bila paralizovana.

Juščenko je hospitalizovan zbog onoga što su lekari isprva mislili da je pankreatitis, prenosi Daily Star.

Evo šta se desilo: uoči izbora, on je večerao sa trojicom muškaraca iz ukrajinskih službi bezbednosti.

- Kada sam stigao kući, poljubio sam svoju ženu i prvo što je rekla bilo je "tvoje usne imaju metalni ukus" - prisećao se on.

Juščenko je opisao kako je drugog ili trećeg dana nakon večere "telo počelo da mu otiče, a glava mu je dramatično porasla", pre nego što je počeo da pati od "upale i gnoja koji se stvarao po celom telu".

Viktor Juščenko
foto: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Juščenkovo lice postalo je jako naduto i unakaženo mrljama, za koje je profesor Džon Henri, toksikolog u bolnici Svete Marije u Londonu, rekao da su znaci trovanja dioksinom. Dioksin je jedan od ključnih sastojaka hemijskog defolijanta Agens oranž, koji su kontroverzno koristile američke snage u završnim fazama rata u Vijetnamu.

Holandski toksikolog Bram Brouver testirao je uzorak Juščenkove krvi i otkrio nivo dioksina oko 6.000 puta veći od normalnog.

Rad švajcarskih i ukrajinskih istraživača objavljen u medicinskom časopisu The Lancet zaključio je da je dioksin "bio toliko čist da je definitivno napravljen u laboratoriji".

Juščenko je mislio da je Agens oranž namerno izabran da ga otruje "simbolično" zbog njegovog učešća u "narandžastoj revoluciji", koja je imala za cilj da Ukrajinu približi Evropi i udalji od Rusije.

Iako je njegovo lice izgledalo zastrašujuće, ta promena mu je spasila život.

1 / 6 Foto: EPA/LUCAS DOLEGA

Žan Sora, dermatolog na čelu tima koji je lečio Juščenka u Švajcarskom centru za humanu primenjenu toksikologiju u Ženevi, rekao je da se otrov koncentrisao u izraslinama, sprečavajući ga da uništi Juščenkovu jetru.

- Kada je prvi put došao, bio je veoma, veoma bolestan, i možda bi i umro od trovanja, ali je izlučio mnogo dioksina kroz povraćanje i dijareju. Bog zna šta bi se desilo da ga nismo lečili - rekao je Sora za New Scientist.

Jedan od trojice muškaraca na večeri kada je Juščenko otrovan, bivši zamenik šefa ukrajinske službe bezbednosti Volodimir Satsjuk, pobegao je u Rusiju ubrzo nakon toga.

Bonus video:

14:17

Bivši makro otkrio tajne estrade, pa komentarisao Šaka Polumentu IMAO SAM PRAVILO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.